Teslin niz rekordnih isporuka se polako smanjuje

Očekuje se da će Tesla okončati svoj skoro dvogodišnji niz rekordnih isporuka za period od tri mesesa. Problemi sa korona virusom dosta utiču na Teslinu proizvodnju i lanac snabdevanja.

PCPress.rs Image

Usporen rast proizvodnje u novim fabrikama

Dok se izvršni direktor Tesle, Elon Musk bavio akvizicijom Twitter-a, Tesla se borila sa problemima u proizvodnji u Kini i sporim rastom proizvodnje u novim fabrikama u Teksasu i Berlinu.

Analitičari očekuju da će Tesla isporučiti oko 295.078 vozila za drugi kvartal. Međutim, drugi smanjuju ove procene i očekuju isporuku oko 250.000 vozila zbog zatvaranja u Kini. Ove cifre su dosta manje u odnosu na rekordne isporuke od 310.048 u prethodnom tromesečju. Smanjenje isporuka bi predstavljalo prvi Teslin pad isporuka u odnosu na isti kvartal 2020.godine.

Tesla ima rekordne isporuke svakog tromesečja od trećeg kvartala 2020. godine. Kompanija je bolja od većine proizvođača automobila iako se suočavala se sa pandemijom i prekidima u lancu snabdevanja.

Kina predstavlja ključnu tačku u Teslinom brzom povećanju proizvodnje vozila. Teslina Gigafabrika primorava svoje radnike do krajnjih granica kako bi ispunili proizvodne ciljeve usred tekućeg zatvaranja zbog pandemije. Musk je dosta puta hvalio radnike u Kini..

Pročitajte i:  Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Međutim, zatvaranje u Kini zbog korona virusa izazvalo je dublje poremećaje u proizvodnji nego što je Musk predvideo. Teslina fabrika u Šangaju proizvela je otprilike polovinu od ukupno isporučenih automobila za celu kompaniju prošle godine.

Musk je u aprilu rekao da će ukupna proizvodnja Teslinih vozila u drugom kvartalu biti „otprilike u rangu“ sa prvim kvartalom, podstaknuta rastom u Kini. Međutim, nedavno je rekao da je Tesla imala „veoma težak kvartal“, navodeći izazove u proizvodnji i lancu snabdevanja u Kini.

Problemi u lancu sabdevanja još nisu završeni

Takođe, Musk je rekao da su Tesline nove fabrike u Teksasu i Berlinu gube milijarde dolara jer se bore da brzo povećaju proizvodnju. On je dodao da problemi u lancu snabdevanja nisu gotovi i da još uvek predstavljaju veliki problem.

„Ključno pitanje je veličina pada proizvodnje u Kini i da li je fabrika u Fremontu u Kaliforniji uspela da podrži obim“, rekao je analitičar Garrett Nelson. On očekuje da će se obim proizvodnje oporaviti u drugoj polovini godine, nakon što Tesla pojača proizvodnju u fabrici u Šangaju ublažavanjem mera zbog korona virusa.

Pročitajte i:  Tesla se oslanja na male akcionare i obožavaoce Muska za podršku paketu od 56 milijardi dolara

Gene Munster, izvršni partner u kompaniji Loup Ventures, rekao je da će treći kvartal biti težak za Teslu i druge tehnološke kompanije, navodeći rizik od recesije.

Tesla otpušta stotine zaposlenih u SAD, nakon što je Musk rekao da ima “super loš predosećaj” o ekonomiji i da je potrebno otpustiti 10 odsto radnika u Tesli. Ipak, Musk je rekao da je potražnja za Teslinim vozilima i dalje velika.

Akcije Tesle pale su za 37 odsto od početka aprila, usled reakcija na Musk-ovu kupovinu Twitter-a i delimično zbog zatvaranja u Kini. Musk, koji je dobro poznat korisnik Twitter-a, ove nedelje je prešao granicu od 100 miliona pratilaca a nije tvitovao više od nedelju dana.

Analitičar Jeffrey Osborne rekao je u izveštaju da su „investitori sve umorniji od Musk-ovih zezanja“ na Twiter-u na račun politike i drugih tema. „Mnogi sa kojima razgovaramo pitaju se da li smo dostigli „vrhunac Elon-a“, rekao je Jeffrey.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,