Rast tržišta bežičnih komunikacionih rešenja

Fiksni bežični širokopojasni pristup u mikrotalasnim Point-to-Point (PTP) i Point-to-Multipoint (PMP) vezama poslednjih godina doživljava ubrzani rast i ekspanziju u mnogim granama industrije gde je potreban prenos signala između više lokacija, telekomunikacionom sektoru, privatnim mrežama, tehničkoj zaštiti i video nadzoru.

PCPress.rs Image

Bežični pristup mreži treba da odgovori na mnogo izazova poput brze i jednostavne instalacije, dobrih performansi, visoke raspoloživosti veza, zaštiti prenošenih podataka, a veoma bitna je i skalabilnost koja će omogućiti dovoljne kapacitete za nadolazeće potrebe. U grupu izazova spada i otpornost na vremenske uslove (kiša, sneg, magla, vlaga…)

Iz perspektive pružaoca Internet usluga pristup domaćinstvima geografski je dosta ograničen, jer servis provajderi zbog visokih investicija koje su potrebne, nisu u mogućnosti da osiguraju pristup u svim područjima od interesa. Bežična infrastruktura cenovno je najprihvatljivija tehnologija u premošćavanju jaza između visokih investicija u optičku infraskturu i satelitske linkove, i s druge strane postojeće bakarne infrastrukture koja osigurava niske performanse.

PCPress.rs Image

Izazovi sveta bez žica

Od nedavno je i na našem tržištu prisutan jedan od vodećih proizvođača u području industrijskih PTP/PMP linkova, Cambium Networks koga predstavlja Ingram Micro. U svom portfoliju, osim uređaja za PTP/PMP linkove, imaju i profesionalne WiFi Access Point uređaje, te IP radio‑modeme za UHF 450 MHz područje. U ponudi su rešenja za wireless prenos signala od 2 metra do 245 km, od kilobita do gigabitnih kapaciteta, uz korišćenje licenciranih ili nelicenciranih frekventnih opsega, uređaje za montažu u zatvorenim ili otvorenim prostorima.

Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

Svi uređaji obezbeđujući visoku raspoloživost veze, visoku propusnost nezavisno o uslovima rada, mala kašnjenja, enkripciju, mogućnost redundanse, simetričan ili asimetričan prenos podataka, uz IP67 sertifikovanu opremu namenjenu za spoljašnju instalaciju kod morskih ili pomorskih lokacija ili industrijskog okruženja. Cambium Networks nudi opremu po veoma pristupačnoj ceni, ali je njen kvalitet bez kompromisa.

PCPress.rs Image

Inovacija koja čini razliku

Pored uređaja iz serije ePMP koji su našli primenu u brojnim gradovima širom sveta zahvaljujući  integrisanoj beamforming tehnologiji i potiskivanjem smetnji zarad očuvanja pouzdanosti veza u nelicenciranom spektru, Cambium Networks je predstavio Point-to-Multipoint cnMedusa™ platformu – jedinstvenu masivnu MU‑MIMO tehnologiju sa PMP450 rešenjem. Sistem se sastoji od 14×14 integrisanih antenskih nizova koji nadmašuju teoretsku 8×8 konfiguraciju 802.11ac wave2 standarda i LTE‑A tehnologije.

Ovaj uređaj komunicira istovremeno sa sedam pretplatničkih jedinica, čime je u kanalu širine 20 MHz višestruko povećan kapacitet bazne stanice, sa više od 40 bps/Hz spektralne efikasnosti. Bazna stanica osigurava više od 400 Mbps kapaciteta u 20 MHz kanalu, dok je za isti ili manji kapacitet konkurentnim proizvođačima potreban kanal od 80 MHz. MU‑MIMO tehnologija daje prednost na tržištu u osiguravanju visokih kapaciteta, uz zadržavanje konkurentne cene.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

PCPress.rs Image

Cloud – platforma za budućnost

Cloud kao rešenje za jednostavno konfigurisanje i potpuni nadzor mreže nije industrijski trend kada je reč o Point‑to‑Point linkovima u mikrotalasnim vezama. Idući ispred drugih, Cambium Networks nudi besplatnu cnMaestro™ Cloud management konzolu koja služi za konfiguraciju i administraciju kompletnog spektra proizvoda.

Platforma je bogata analitikom i osigurava pristup informacijama u realnom vremenu. CnMaestro daje uvid u funkcionalnost mreže i pojedinih uređaja, opšte stanje mreže, pregled problema, grešaka u komunikaciji, grafički prikaz saobraćaja kroz mrežu, pregled topologije i međusobnih veza uređaja, a uz integraciju sa Google Maps i druge bitne parametre za ocenu kvaliteta i nadzor mreže. Svakako da je cloud rešenje lakše za instalaciju i održavanje, ali u zavisnosti od afiniteta korisnika, postoji opcija za instalaciju cnMaestro management platforme na lokalnom serveru, bez uskraćivanja nekih funkcionalnosti i dodatnih troškova.

Za sve dodatne informacije o proizvodima kao i pomoć pri izradi projekata, kontaktirajte kompaniju Ingram Micro Srbija, distributera mnogih vodećih ICT brendova, a od nedavno distributera Cambium Networks proizvoda.

Facebook komentari: