Dahua

Ratel odlučio – koliko će Telenor plaćati Telekomu

telefon_270807 Kompanija "Telenor" moraće da plati "Telekomu Srbije" jednokratnu naknadu za infrastrukturu od 38,2 EUR za svakog preuzetog korisnika fiksne telefonije, navodi se u odluci Republičke agencije za telekomunikacije Srbije (RATEL).

Prema odluci o cenama zakupa infrastrukture za fiksnu telefoniju, objavljenoj na Internet sajtu RATEL-a (www.ratel.rs), "Telenor" će plaćati i dodatnih 6,28 EUR mesečno po pristupnoj liniji ukoliko pruža i usluge telefonije i Interneta.

Mesečna naknada ukoliko kompanija preuzima samo Internet pristup iznosiće 2,49 EUR po liniji, precizira se u odluci dostavljenoj 7. juna "Telekomu" i "Telenoru".

Zakup optičkih vlakana na 15 godina koštaće "Telenor" 2,5 EUR po metru za međugradsku telekomunikacionu infrastrukturu, uz godišnju naknadu za održavanje u iznosu od 2,5% od te jednokratne naknade, navodi se u odluci.

Kako se dodaje, naknada za zakup optičkih vlakana u lokalnoj infrastukturi tokom 15 godina iznosi 3,33 EUR po metru, dok je naknada za održavanje 3,33% od naknade godišnje.

Cena zakupa telekomunikacione kanalizacije, odnosno polaganja optičkih kablova u cevi "Telekoma Srbije" iznosiće 0,09 evra po metru mesečno.

Pročitajte i:  Tužena Nvidia zbog navodnih ukradenih poslovnih tajni 

Telekomunikacione kompanije će plaćati i naknadu za lokalni poziv između mreža od 0,21 dinar po minutu u vreme skupljeg saobraćaja i 0,11 dinara po minutu u vreme jeftinog saobraćaja.

Naknada za međugradski poziv u jednoj zoni biće 0,68 dinara po minutu u vreme skupljeg saobraćaja i 0,34 dinara u vreme jeftinijeg saobraćaja, dok će naknada za međugradski poziv preko dve zone biti 0,82 dinara po minutu u vreme skupljeg saobraćaja i 0,41 dinar u vreme jeftinijeg saobraćaja.

Jeftini saobraćaj je za pozive od 7.00 do 15.00 i od 17.00 do 21.00 radnim danima i subotom, dok je jefitiniji saobraćaj za pozive radnim danima od 15.00 do 17.00 i od 21.00 do 7.00 sati, subotom od 15.00 do 17.00 i od 21.00 do ponedeljka u 7.00 i u dane državnih praznika.

"Telenor" će plaćati i mesečnu naknadu od 150 EUR za svako mesto, odnosno centralu ili objekat "Telekoma Srbije" u koji bude smestio sopstvenu opremu, navodi se u odluci RATEL-a.

Prema zakonskim propisima, RATEL donosi odluku o korišćenju infrastrukture pošto nisu uspeli direktni pregovori "Telenora" i "Telekoma".

Pročitajte i:  Chrome: Brzo brisanje istorije pretraživanja

"Telekom Srbije" i "Telenor" imaju rok od 30 dana da urede međusobne odnose, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Kompanija "Telenor", koja već pruža usluge mobilne telefonije u Srbiji, dobila je polovinom februara i licencu za fiksnu telefoniju, čime je ukinut monopol državne kompanije "Telekom Srbije".

Prema uslovima licence koju je "Telenor" platio 1 mil EUR, rok za početak pružanja usluga fiksne telefonije i ADSL Intereneta je 12 meseci.

Izvor: eKapija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,