ERP 2024

Regulator Velike Britanije odobrio spajanje Microsofta i Activision Blizzarda

Poslednja veća prepreka koja je sprečavala spajanje kompanija je uklonjena.

PCPress.rs Image

Najveće spajanje u istoriji gejminga

Britanski antimonopolski regulator dao je zeleno svetlo Microsoft-u da kupi Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara nakon dugotrajnih pregovora. Regulator je nazvao Microsoft-ovu odluku da proda prava na cloud gejming Ubisoft-u “prekretnicom koja će promovisati konkurenciju.”

Poslednja velika prepreka je sada preskočena. Agencija za konkurenciju i tržište (CMA) je sada uglavnom očistila put kompanijama da završe najveće spajanje u istoriji gejminga. Taj korak se očekivao nakon što je regulator najavio u septembru da “izmenjeni sporazum o spajanju kompanija suštinski rešavao prethodne zabrinutosti i otvarao vrata za odobrenje sporazuma.”

U aprilu CMA je blokirala sporazum

Tada je regulator naveo da bi Microsoft postao previše dominantan igrač na tržištu cloud gejminga. Međutim, kako su se druge prepreke koje su ometali realizaciju sporazuma postepeno rešavale, CMA je dala Microsoft-u drugu šansu da reši svoje zabrinutosti. Kompanije su produžile sporazum o spajanju za tri meseca kako bi imale vremena da se usaglase sa CMA.

Pročitajte i:  Microsoft spaja Windows i Surface timove pod jednim krovom

Kasnije je Microsoft podneo izmenjen sporazum regulatoru. Taj sporazum je predviđao da će kompanija prodati prava na strimovanje igara Ubisoft-u ako sporazum bude realizovan. Ubisoft će zatim zauvek rukovoditi pravima za strimovanje u oblaku za postojeće naslove i bilo koje druge koji budu objavljeni od strane kompanije Activision Blizzard u narednih 15 godina. Obzirom na sumnje CMA u vezi sa originalnim sporazumom, Microsoft je očigledno očekivao da će ovaj ustupak biti dovoljno značajan da reši zabrinutosti regulatora. To se i dogodilo.

CMA je prošlog meseca izjavila da još uvek ima “određene zabrinutosti” u vezi s primenom izmenjenog Microsoft-ovog predloga. Međutim, regulator je kasnije naveo da je Microsoft dao garancije koje će osigurati da se uslovi prodaje prava kompanije Activision-a kompaniji Ubisoft mogu primeniti u skladu sa zahtevima i regulativama CMA.

Regulator je istakao svoju ulogu u prisiljavanju Microsoft-a da napravi ustupke. “Prodajom prava na cloud gejming kompanije Activision Ubisoft-u, osigurali smo da Microsoft ne može potpuno kontrolisati ovo važno i brzo rastuće tržište“, izjavila je izvršna direktorka CMA Sarah Cardell. “S rastom cloud gejminga, ovom intervencijom će se osigurati konkurentnije cene, bolje usluge i veći izbor. Mi smo jedina konkurencijska agencija u svetu koja je ostvarila ovakav rezultat.”

Pročitajte i:  Microsoft je kažnjen sa 242 miliona dolara

FTC i dalje pokušava da ospori sporazum

Postojale su sugestije da bi regulatori za antimonopolsku konkurenciju Evropske unije mogli pregledati izmenjeni sporazum. Zvaničnici EU su odobrili akviziciju u maju. Pre toga Microsoft je napravio određene ustupke u vezi sa cloud gejmingom.

Prema informacijama, regulatori za konkurenciju EU nisu videli razlog za zabrinutost u vezi sa izmenjenim sporazumom koji bi opravdao dodatnu istragu.

Američki sud je odbacio pokušaj Federalne trgovinske komisije da privremeno blokira sporazum dok se ne sprovede upravni postupak. Zatim, CMA i obe kompanije su zatražile da sud odloži žalbu Microsoft-a protiv početne odluke britanskog regulatora. Sud je na to pristao. Nakon pregleda ažuriranog predloga od strane Microsoft-a, CMA je odobrila spajanje. Sada samo pitanje vremena kada će ovaj sporazum biti finalizovan i kada će jedno od najvećih spajanja u oblasti tehnologije biti okončano.

Međutim, postoji još jedna značajna potencijalna prepreka. FTC nastavlja sa svojim pokušajem da ospori sporazum. Taj napor neće sprečiti Microsoft da završi akviziciju ali FTC može zahtevati od Microsoft-a da se odvoji od određenih poslovnih aktivnosti kako bi se osiguralo fer tržišno takmičenje i sprečilo stvaranje monopola.

Pročitajte i:  Microsoft Edge dobija AI opciju za prevođenje videa u realnom vremenu

Izvor: Engadget

Facebook komentari: