Rekordni rast prosečnih cena pametnih telefona

Potražnja za pametnim telefonima dostigla je gotovo 367 miliona jedinica zaključno sa septembrom, što je rekord u odnosu na isti period prethodnih godina. Prema istraživanju kompanije GfK, broj prodatih pametnih telefona porastao je za 3% u trećem kvartalu u odnosu na isti tromesečni period prošle godine. Po regionu, Latinska Amerika je zabeležila najveći porast potražnje za pametnim telefonima sa skoro 28 miliona prodatih uređaja, što predstavlja porast od 11% u odnosu na prošlu godinu, dok je u centralnoj i istočnoj Evropi potražnja takođe značajno porasla, gde je prodato 22,3 miliona pametnih telefona u odnosu na isti period prošle godine.

PCPress.rs Image

Sve veća popularnost pametnih telefona u oba regiona pomogla je da se smanji pad prodaje u zapadnoj Evropi, gde je došlo do samanjenja za 7%, a na 30 miliona. I Velika Britanija i Francuska doživele su pad od 8% u prodaji pametnih telefona, iako je prodaja porasla za 4% na godišnjem nivou, zahvaljujući rastu cene po jedinici. GfK je utvrdio da se potrošači u zapadnoevropskim zemljama sve više okreću prema high-end pametnim telefonima. Jedan od osam pametnih telefona se sada prodaje za preko 900 dolara. Potražnja za pametne telefone u Kini porasla je za 20% u trećem kvartalu, sa 117 miliona prodatih jedinica. Očekuje se da će ukupno 464 miliona telefona biti prodato u Kini do kraja 2017, tvrde iz GfK-a. Neke od zemalja u razvoju u Aziji, poput Bangladeša, Indije, Indonezije i Malezije, zabeležile su najveći rast prihoda od prodaje pametnih telefona u poređenju sa bilo kojim drugim regionom.

Pročitajte i:  Nova Samsung Galaxy A serija ponovo pomera granice

“Industrija je očigledno preusmerila svoj fokus, a vrhunski svetski brendovi poput Apple-a, Google-a, HTC-a, Huawei-a, LG-a, Moto-a, Nokia-e, Samsung-a i Sony-a već imaju ili će izaći sa novim premijum modelima u nastojanju da privuku kupce za svoje vodeće uređaje “, rekao je Arndt Polifke, globalni direktor telekomunikacionog istraživanja iz kompanije GfK. Dodao je da korisnici sve više cene premijum funkcije, kao što su zaštita od vode i prašine, memorija telefona, zvuk i kvalitet kamere.

Izvor: Independent

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,