ERP 2024

Review: Antec P120 Crystal – Izlog RGB komponenti

Antec je veteran PC industrije i jedno od najzvučnijih imena kada je reč o desktop računarima, upravo zahvaljujući legendarnom umeću da kreira kućišta koja će biti prijemčiva mnogima. Ovog puta do nas stiže P120 Crystal, kućište koje je naizgled na izgled – nimalo slučajno ne koristimo ovu igru reči, jer je reč o prozirnom kućištu koje deluje poput kakvog izložbenog prostora. Jasno je stoga i kome je namenjeno. No, kakvo je po pitanju funkcionalnosti?

PCPress.rs Image

Ključno pitanje kada je reč o sklapanju savremenog računara jeste koliko je dobro osmišljeno pohranjivanje komponenti u kućište, jer je to nešto što ne sme da izostane i stavka je broj 1 u razmišljanjima svakog entuzijaste. Druga stavka koja je danas očito mnogima važna – iako se možda mi malo stariji ne bismo složili s time – jeste bombastičan nastup i napadni izgled, praćen RGB LED-ovima. Sve mora da sija – matična ploča mora imati LED-ove, memorije bi valjalo da ih imaju, nema smisla da se ne šareni kuler vašeg procesora, na grafičkoj karti mora ponosito stajati ko je proizvođač i/ili kojoj seriji pripada, a o ventilatorima i ostalim džidža-bidžama da ne govorimo.

Pročitajte i:  Kako maksimizirati performanse vašeg računara bez nadogradnje hardvera

PCPress.rs Image

Nije teško spojiti dva i dva i tako kreirati novu generaciju kućišta koja akcenat baca na izgled, prezentaciju i dopadljivost kao prve stavke s kojima valja računati. Antec je P120 Crystal kućištem uspeo da u potpunosti zadovolji ciljeve i prohteve takvog profila kupaca. Ipak, otišao je i korak dalje, ne zanemarujući funkcionalnosti. Nije sve u potpuno prozirnoj strani, niti u prozirnom prednjem delu kućišta koji će omogućiti jasan uvid u sve komponente kojima se korisnik može podičiti. Ima nešto i u zadržavanju funkcionalnosti koju su nudila kućišta koja su nekada dominirala i kojima transparentnost stranica nije bila ni pod stavkom 73 na listi prioriteta.

PCPress.rs Image

Promišljanje pre svega

Antec je zadržao tool-free pristup, što toplo pozdravljamo. Odmah u startu vidimo da postoje značajne razlike u pristupu koje forsira ovo kućište u odnosu na standardnu varijantu. Za početak, napajanje se montira na gornjem delu, dok je donji deo rezervisan za „izložbeni prostor” i rutiranje kablova. Zapravo, ono sa čime će se tradicionalisti u startu susresti jeste drugačija filozofija od tipične „montiraj ventilator napred i nazad i formiraj vazdušni tunel”. Pre svega, napred nema mesta za kulere, jer je to stakleni deo, dok pozadi može da se montira samo jedan ventilator. Zapravo, kućište ne stiže ni s jednim ugrađenim kulerom. Definitivno se vidi da je Antec P120 namenjen korisnicima koji se uglavnom oslanjaju na vodena hlađenja, pa tako imamo mesta za montiranje radijatora uzduž i popreko.

Pročitajte i:  TinyPod pretvara Apple Watch u neku vrstu iPod-a

PCPress.rs Image

Pošto su i tradicionalni slotovi za montiranje pretrpeli izmene, da ne kažemo eliminisanje i pomeranje na pojedine elemente na bokovima, jasno je da treba dobro promisliti prilikom montiranja. Nema puno mesta za diskove, a ni prednji panel ne može da se pohvali nekim velikim brojem portova (samo dva USB 3.0 konektora, bez USB-C veze). No, zato je tu sedam horizontalnih i tri vertikalna slota za proširenje, što u praksi znači da možete bilo kakvu grafičku kartu montirati uspravno i pokazivati je s ponosom vašim prijateljima.

PCPress.rs Image

Antec P120 Crystal je izrađen od čelika, pa je samim tim i nešto teži, ali je utisak o kvalitetu izrade dobrano iznad rešenja u klasi, pa i iznad nje. U suštini, Antec P120 Crystal je kućište koje će vas naterati da se zamislite. No, inovativan pristup prilikom montaže će biti nagrađen neverovatnim prizorom kada mašinu pustite u pogon, gde će se jasno videti svaka komponenta računara i sve RGB diode koje ste u njega ugradili. Izuzetno atraktivno, pod uslovom da vam se estetika poklapa sa onim što industrija trenutno forsira.

Pročitajte i:  Prvi put kod nas: ASUS ProArt kreativni skup

Korisna adresa: www.mid9.rs

Facebook komentari: