Pomoć u izgradnji sistema za rad na daljinu i bezbednog poslovanja

Usled vanredne situacije prouzrokovane pandemijom virusa, kompanije koje se bave rešenjima za upravljanje informacionim sistemima su odlučile da se uključe i pomognu u izgradnji sistema za rad od kuće. Polazne tačke su bezbednost podataka, efektivnost i produktivnost poslovanja, kako bismo sprečili poslovnu krizu, sačuvali zdravlje svojih zaposlenih i očuvali ekonomiju, koliko je to moguće u datim okolnostima.

PCPress.rs Image

Iz novosadske IT kompanije Positive pozivaju na pravovremeno reagovanje i nude opciju prijave za pomoć u izgradnji ovog sistema na jedan od ponuđenih načina: putem mejla remotework@positive.rs  ili pogledajte sami raspoložive termine na linku .

Menadžment kompanije Positive u prošloj nedelji, učestvovao je u radnoj grupi oformljenoj od strane Privredne Komore Srbije, u cilju kreiranja mera za pomoć privrednim subjektima. „ Po pitanju samog virusa na žalost, nismo kompetentni da pružimo pomoć, ali kao kompanija koja upravlja informacionim sistemima, u prilici smo da razvijemo rešenje sistema  za bezbedno poslovanje sa udaljene lokacije( rad na daljinu) i da pozovemo na pravovremeno razmišljanje na ovu temu“, naveo je Miljan Radanović, direktor kompanije Positive. “ U situaciji koja nas je zatekla, najvažnije je da ostanemo pribrani i da razmišljamo unapred, kako bismo sačuvali svoje poslovanje, a samim tim i celokupnu ekonomiju i izbegli dugoročne posledice koje mogu unazaditi poslovanje, ukoliko ne reagujemo adekvatno ili ostanemo pasivni“, dodaje Radanović.

Pročitajte i:  Extreme Real Estate CRM:Rešenje za prodaju nekretnina

U najvećem delu zemlje moguće je stvoriti tehničke uslove da se zaposleni od kuće povežu sa informacionim sistemom svoje firme i rade neometano.

ŠTA JE POTREBNO?

  • stvoriti uslove za brzu, stabilnu i pre svega bezbednu vezu između udaljenih radnih mesta i centralne lokacije preduzeća.
  • pripremiti centralne računare kompanija i računare zaposlenih kod kuće za ove aktivnosti,
  • obezbediti odgovarajuće procedure i obuku korisnika za ovu promenu. Idealno bi bilo da se u procesu koriste poslovni, a ne privatni računari.
  • neophodno je da sve komunikacije budu besprekorno zaštićene od zlonamernog napada.
  • obezbediti i softverske pakete koji omogućuju kolaboraciju, zajedničke dokumente, sastanke, praćenje produktivnosti i slično.
  • procedura o skladištenju podataka na serveru kako bi podaci bili sigurni i dostupni svim zaposlenima ( sa definisanjem prava pristupa po nivoima )

„Ako uopšte možemo reći da postoji „sreća u nesreći“, to je činjenica da paket alata, računarska i softverska infrastruktura i razvijen sistem rada sa udaljene lokacije(od kuće) možemo posmatrati ne samo kao ulaganje u krizni menadzment, već i kao „know how“ za buduće poslovanje, kada se situacija normalizuje. Rad na daljinu, ukoliko izgradite radnu disciplinu i poštujete pravila rada ovog sistema, vam može povećati produktivnost i stvoriti dodatnu slobodu raspolaganja vašim vremenom do daljnjeg. Online komunikacija, može zameniti dugotrajne i iscrpljujuće sastanke i stvoriti sistem za efektivno upravljanje vremenom i poslovnim obavezama, jasan sistem izveštavanja i monitoringa, a samim tim i produktivnije poslovanje“, navodi  Radanović i dodaje da je danas očuvanje ekonomije, a pre svega zaštita zdravlja, dodatni podsticaj da svaka kompanija ozbiljno razmisli i obezbedi uslove za rad na daljinu“.

Pročitajte i:  IIB: Svi putevi vode u UPIS ERP

PCPress.rs Image

Osim virusa sa kojim smo suočeni kao ljudski rod, ne smemo zaboraviti ni one viruse koji napadaju informacione sisteme. U momentu kada je sva pažnja usmerena na goruću temu, postojeći informacioni sistemi mogu postati laka meta za sve hakerske i druge zlonamerne upade.

Podsetimo da je hakerskim upadom na servere gradske uprave početkom marta,  blokiran sistem skoro svih javnih preduzeća. Stoga, ukoliko smo usled novonastale situacije primorani da modifikujemo poslovanje, trebali bismo da preispitamo i efektivnost sistema zaštite i bekapa koji trenutno koristimo, kao i eventualne potrebe za unapređenjem sistema.

Danas, više nego ikad, pojavom pandemske virusne zaraze, veoma je važno da se očuva zdravlje ljudi, ali i da se ekonomska aktivnost nastavi koliko je god moguće neometano. Bez zdravog stanovništva, naravno, celokupna ekonomija nema mnogo smisla, ali isto tako, niko ne želi da ima razorenu ekonomiju. Jedan od vidova borbe za očuvanje ekonomije i zdravlja ljudi je stvaranje mogućnosti da se odgovarajući poslovi obavljaju sa udaljene lokacije, na bezbedan način.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,