ERP 2024

Review: ASUS VivoBook X512UB – Sjajan iz svakog ugla

Izvanredna vrednost koju već dugo imaju ASUS laptopi dignuta je na viši nivo VivoBook serijom prenosivih računara. Veoma kvalitetni, izuzetno dobro dizajnirani i najvažnije – cenovno odmereni, naprečac su osvojili srca kupaca širom sveta. Evo zbog čega…

PCPress.rs Image

Verovatno najdinamičniji karakter među laptop univerzalcima VivoBook serija duguje veštinama stečenim prilikom kreiranja ZenBook familije ultrabook računara. Kada se pogledaju tanke ivice ili okviri oko ekrana, veoma je teško poverovati da pred sobom imate 15,6‑inčni laptop spreman za sve izazove, koji podjednako dobro može da služi i kao saputnik na čestim putovanjima, kao radni računar, multimedijalni zabavni centar ili poslovni laptop. Sve to u pakovanju mase svega 1,7 kilograma, s kućištem dostupnim u više živahnih boja… Odličan start, nema šta. U izradi je korišćena kvalitetna plastika, što je sasvim razumljivo, imamo li u vidu cenovni rang.

PCPress.rs Image

Notu elegancije diktiraju NanoEdge ivice ekrana, koje na testiranom modelu X512UB iznose manje od 5,7 milimetara. Zahvaljujući tome, postiže se fantastičan odnos ekrana i tela računara od čak 88 odsto, na čemu bi pozavideli mnogi telefoni današnjice. Kada pri tome znamo da Full HD ekran nudi visoku rezoluciju i odlične uglove gledanja, jasno je da X512UB predstavlja odličan izbor za korisnike koji žele jasnu i preglednu radnu površinu.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

ErgoLift sistem šarki donosi novu funkcionalnost. Kako se ekran otvara, tako se računar istovremeno odiže od podloge pod uglom do dva stepena. Time se postiže bolja ergonomija prilikom korišćenja i kucanja po tastaturi, ali se istvoremeno obezbeđuje i kvalitetnije hlađenje usled strujanja vazduha ispod donje strane kućišta. Tastatura je veoma kvalitetna, sa hodom tastera od 1,4 milimetra i tasterima koji su testirani do 10 miliona pritisaka. Postoji čak i blago pozadinsko osvetljenje koje pomaže da korisnik raspozna tastere u mraku.

PCPress.rs Image

Što se povezivanja tiče, prisutan je veliki broj konekcija. Pored dva standardna USB porta, ovde imamo i jedan USB 3.1 port standardne veličine, ali i USB 3.0 Type‑C port, kao i čitač microSD kartica, audio‑kombo port, te HDMI izlaz pune veličine. Wi‑Fi i Bluetooth konekcije se podrazumevaju, a uprkos ultratankim ivicama, iznad ekrana se našlo mesta za HD Web kameru.

PCPress.rs ImageHardverski aspekt svakog računara veoma je važan. ASUS je još jednom pokazao da ume da pogodi pravu meru, kombinacijom štedljivog i efikasnog dvojezgarnog Core i3‑7020U procesora i diskretne NVIDIA grafike. Procesor radi na 2,3 GHz i izboriće se relativno lako sa svim izazovima, dok je za grafički intenzivne poslove tu NVIDIA GeForce MX110 GPU, sa sopstvena 2 GB GDDR5 memorije. Ne samo da će omogućiti igranje u ponekom nezahtevnom naslovu već i ubrzanje profesionalnih aplikacija zahvaljujući CUDA jezgrima, podstičući i na taj način raznovrsnost ovog laptop računara.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Prisutno je 8 GB sistemske memorije, a posebna pohvala ide na računa skladišnog podsistema. ASUS je uspeo da nađe prostora za kombinaciju 256 GB SSD‑a u M.2 formatu i hard‑diska kapaciteta 1 TB, što rezultuje sjajnim odzivom čitavog sistema. Kad smo kod toga, vredi istaći da postoje varijante VivoBook laptopa sa OS‑om i bez njega, a model koji smo mi imali na testu nije došao s operativnim sistemom. Tu je i dvoćelijska baterija, koja omogućava više od pet sati realnog rada, a zahvaljujući ASUS Battery Health Charging opciji, u stanju je da se za 49 minuta dopuni do 60 odsto kapaciteta.

PCPress.rs Image

Ukupan utisak o VivoBook X512UB laptopu je izuzetan, posebno zbog veoma dobro odmerene cene. On predstavlja odličnu kupovinu, iako verovatno ne bi bio šampion ni u jednoj posebnoj kategoriji, izuzmemo li dizajn koji je zaista vanserijski. Odlično je balansiran i za mnoge potencijalne korisnike predstavlja pravi izbor.

Korisna adresa: asusplus.rs

Facebook komentari: