Review: Idealno skrojen za korisnike u pokretu – Acer Swift 1 laptop

Potpisnik ovih redova oduvek je voleo prenosive računare s dijagonalom ekrana 13,3 inča, zbog kompaktnih dimenzija koje, s druge strane, omogućavaju udoban rad. Igrom slučaja, Acer nam je na test poslao model nove generacije porodice Swift, nazvan prosto Swift 1. Iako važi za najslabijeg člana među Swift računarima, ova generacija donela je velike promene… i sve nam se te promene sviđaju.

PCPress.rs ImageOd plastičnog kućišta prethodne generacije ostalo je samo ime modela, a šasija je zamenjena lepim i čvrstim aluminijumskim kućištem koje kao da je pozajmljeno od nekog barem dvostruko skupljeg modela. Na prvi pogled rekli biste da je u pitanju MacBook klon, čija je cena negde severno od 100.000 dinara. Međutim, Acer je imao nešto drugo na umu. Ideja je da se u kućište dve klase više spakuje malo skromniji hardver kako bi cena ostala na pristupačnom nivou.

Spolja gladac, iznutra gladac

Osim kućišta, koje po svim karakteristikama odgovara ultrabook specifikacijama, Acer je u ovu „trinaesticu“ upakovao odličan IPS ekran Full HD rezolucije, sa antirefleksnim premazom koji je danas teško naći, osim na modelima viših klasa. Čak je i okvir ekrana prihvatljiv, a centralna šarka omogućava otklon do 180 stepeni, što bi imalo više smisla da je ekran osetljiv na dodir.

PCPress.rs ImageMinimalistički dizajn narušen je sjajnim Acer‑ovim logotipom na sredini poklopca, a kombinacija unibody aluminijumskog kućišta i crnih tastera/elemenata još od 2008. godine uspešno prodaje MacBook računare širom sveta. Čak je i touchpad preslikan s MacBook‑a – integrisani tasteri, solidna površina, pa će i gestikulacija s više prstiju biti udobna.

Tastatura je odlična, s kratkim hodom i belim pozadinskim svetlom koje se može podešavati u nekoliko koraka. Taster Power je tamo gde biste očekivali Delete, što može biti problem dok se ne naviknete, ali ako su Apple‑ovci već deset godina zadovoljni ovakvim rasporedom, verovatno nije toliko strašno. Kao lep bonus bezbednosnom aspektu, Acer je ubacio senzor otiska prsta, smešten odmah ispod desne strelice tastature, pa ćete moći da koristite i Windows Hello funkciju.

Kompromisi su česti kod ultrabook računara, pa je Acer, zbog niskog profila, morao da se odrekne LAN porta, ali postoje četiri različita USB‑a: prvi je USB 2.0, drugi je USB 3.0, treći je USB 3.0 sa mogućnošću punjenja kada je računar isključen, a četvrti je USB 3.1 (tip C). Našlo se mesta i za SD čitač, Kensington bravicu, HDMI pune veličine i kombinovani 3,5 milimetarski audio‑port.

Procesor, disk, baterija…

Unutar elegantnog kućišta Acer je smestio četvorojezgarni procesor Pentium N4200 koji je štedljiv i radi u rasponu od 1,1 do 2,5 GHz. Radna memorija je 4 GB DDR3L, a sistem raspolaže sa eMMC‑om od 64 GB, što je jedno od ograničenja ovog modela, s obzirom na to da flash diskovi redovno prevazilaze ovaj kapacitet. Od bežičnih konekcija tu je dobro poznati Acer Nplify WLAN sa 802.11ac i 2×2 MIMO tehnologijom, kao i Bluetooth 4.0 za dodatno povezivanje uređaja.

PCPress.rs ImageIntegrisana baterija kapaciteta 3770 mAh, ako je verovati materijalima koje smo dobili od Acer‑a, omogućava 10 sati rada, na šta možete računati ukoliko se prebacite u low power režim, smanjite osvetljenost na minimum i ne opterećujete procesor previše. Za normalno korišćenje uz malo multimedije, pet i po sati autonomije je realniji interval na koji možete da računate.

Sa softverske strane, Acer nas je obradovao Microsoft Windows 10 Home OS‑om, kao i mnoštvom dodatnih aplikacija, poput filtera plavog svetla u četiri nivoa, ali i alata za pravljenja mobilne pristupne tačke kako bi se delila Internet konekcija na koju ste povezani, iako je u pitanju Wi‑Fi.

Svaki dan sa Swift 1

Acer ovaj računar prodaje kao model namenjen mlađim korisnicima (20‑35 godina), studentima i svima kojima je potreban tanak prenosivi računar, a ne mogu računati na izdašan budžet. Odmah da vam kažemo, profilisanje potencijalnih kupaca jedini je element u kojem su omanuli. Sa ovako dobrim kućištem, dopadljivim izgledom i solidnim hardverom, Swift 1 cilja na sve umereno zahtevne korisnike od 7 do 77. Ovo je dobar računar za one koji putuju ili imaju potrebe da ga nose na posao. Tu su i digitalni nomadi, eGeneracija, pa i pomenuti studenti. Jedini kojima ovaj računar neće odgovarati jesu gejmeri i zahtevni korisnici, jer je njima potrebno više procesorske snage – ovaj procesor nije iz Core serije, a i memorija i skladišni prostor su skromni. S druge strane, brzi eMMC s vremenom pristupa kao kod SSD‑a, utiče na to da se operativni sistem diže munjevito, a za multimediju uvek možete kupiti SD karticu od još 64 ili 128 GB.

PCPress.rs ImagePosle malo dužeg rada primetili smo zagrevanje s donje strane blizu šarke ekrana, ali je aluminijumsko kućište učinilo svoje, pa se toplota nije prenosila na deo oko i ispod tastature. Ni s multimedijalne strane Swift 1 nas nije razočarao. Stereo‑zvučnici su jači nego što biste očekivali od jednog ultrabook modela, a na strateški raspoređenim mikrofonima biće vam zahvalni Skype sagovornici, jer ćete se prilično dobro čuti i s druge strane žice.

Swift 1 nije savršen za svakoga, ali kao all‑round univerzalac koji na domaćem tržištu košta 49.990 dinara predstavlja odličnu kupovinu. Idealno skrojen za korisnike u pokretu, Swift 1 je pristupačan računar srednje klase koji je „na prevaru“ obukao kućište mnogo skupljih modela i uvukao se među jaču konkurenciju. To je jedino objašnjenje koje nama pada na pamet. Ili je Acer zaboravio da doda jedinicu ispred aktuelne cene…

Acer Swift 1 (SF113-31-P31R)
Ekran 13,3” 1920×1080 IPS, anti-glare
Procesor Intel Pentium N4200 1,1 – 2,5 GHz 4C/4T 6 W
Memorija 4 GB DDR3L
Disk 64 GB eMMC
Grafika Intel HD Graphics 505
Konektori 2×USB 3.0, 1×USB-C, 1×USB 2.0, 1×HDMI, audio combo, SD čitač kartica, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth
Operativni sistem Windows 10 Home 64-bit
Baterija 3 ćelije, 3770 mAh, 43 Wh
Ostalo Unibody aluminijumsko kućište, osvetljena tastatura
Dimenzije 319,5×225×14,95 mm; 1,3 kg
Cena 49.990 dinara

www.emmi.rs

(Objavljeno u PC#247)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,