BIZIT plus

Review: Lenovo Legion V – Univerzalni snagator

Da je i te kako moguće pomiriti univerzalne zahteve i moderne gejming trendove, pokazuje nova serija Lenovo računara, koja – gle čuda – nosi ime udarne legije rimske vojske: Legio V Alaudae Gallica. Dobro, možda smo malo previše učitali kada je ime u pitanju, ali kada je reč o sposobnostima laptopa – nimalo.

PCPress.rs Image

Lenovo Legion V pokazuje koliko je zapravo moguće lako pomiriti potrebe svih koji žele kvalitetan računar odličnih performansi sa igračkim tendencijama. Naizgled nepomirljive svetove miri odličan koncept dizajna, koji je prijemčiv i jednima i drugima. Legion V je zapravo naizgled diskretna mašina koja se može uklopiti u bilo kakvo okruženje, čak i poslovno, dok par momenata zatim može da pruži pravi pravcati lajtšou, demonstrirajući svoje gejming nastrojenje.

Razorna snaga

Laptop se oslanja na svež AMD hardver s kojim smo se već upoznali, ali nije zgoreg da ponovimo kako je reč o izuzetno snažnoj hardverskoj platformi koja iz korena menja doskorašnji poredak na mobilnom tržištu. AMD čipovi su sada i brži i jeftiniji, pa tako jedan relativno pristupačan (za gaming laptope) Legion 5 s Ryzen 7 4800H procesorom može da bude gotovo dvostruko jeftiniji od veoma sličnog modela baziranog na Intel čipu – i pritom brži! Win-win situacija za osmojezgarni čip koji može da radi na taktovima u rasponu od 2,9 GHz do 4,2 GHz, zavisno od opterećenja.

Pročitajte i:  MWC 2024: Tri stvari koje su zadivile posetioce

PCPress.rs Image

Grafički potencijal stiže u vidu Nvidia GeForce GTX 1650 Ti rešenja, koje je dovoljno za većinu naslova u ne naročito zahtevnoj Full HD rezoluciji (1920 × 1080 tačaka) kojom raspolaže 15,6-inčni Legion V. Odličnu zaokruženost konfiguracije pružaju veoma brzi NVMe SSD kapaciteta 512 GB, kao i 16 GB DDR4 memorije. Stoga je jasno da je reč o veoma korisnom univerzalcu, koji vrlo lako izlazi na kraj sa svim vrstama izazova, bez obzira na to želite li da se zabavljate ili završite neki posao na njemu.

PCPress.rs Image

Važni detalji

Lenovo je implementirao neke stvari koje mogu mnogo da znače u praksi, ali se ne vide na prvi pogled. Prva takva stavka je baterija. Sa 80 Wh kapaciteta, nudi izuzetnu autonomiju u kombinaciji sa štedljivim procesorom. Premda Lenovo konzervativno navodi osam sati, uspeli smo da „izvučemo” i više od devet sati rada na bateriju u nezahtevnom režimu – ne samo puno radno vreme već i prekovremeno. Ukoliko pak želite da se poigrate ili gledate filmove, možete očekivati od dva i po sata autonomije pa naviše, u zavisnosti od intenziteta opterećenja.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

PCPress.rs Image

Druga značajna stavka jeste sposobnost računara da održava frejmrejt i kada radi na bateriju. Za razliku od gotovo svih konkurenata, koji u odsustvu strujnog konektora limitiraju broj frejmova u sekundi na 30, Legion 5 obori frejmrejt za oko 20 odsto, tako da je igranje na bateriji sasvim ostvarivo i razumno udobno. Plus punjač podržava RapidCharge, koji će 50 odsto baterije dopuniti za 30 minuta.

Tu je još mnoštvo zanimljivih detalja, poput naprednog hlađenja, raznih „svetlećih” elemenata, uključujući i TrueStrike tastaturu sa RGB osvetljenjem u četiri zone… Tačped je izvanredan, a celodnevni rad na računaru fantastično iskustvo, bez obzira na to – ponavljamo – za šta ga i na koji način koristili.

PCPress.rs Image

Prilikom sumiranja, ne možemo da se otmemo utisku koliko je Lenovo uspeo da pomiri naizgled nepomirljivo i u jedan računar od polikarbonata „uglavi” hibrid ThinkPad familije i gejming laptopa. Istovremeno donosi fantastične performanse i visok stepen upotrebljivosti u svim scenarijima. Stoga je veoma lako toplo ga preporučiti. Univerzalac od glave do pete!

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

PCPress.rs Image

Korisna adresa lenovo.com/rs

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: