Review: Lenovo Legion Y530 – Gejmerska vrelina

Lenovo je primetio da agresivan dizajn nije uvek neophodan gejming računaru te da ima kupaca koji su zainteresovani za jak hardver, a da pri tome žele elegantan izgled, i to izdvaja Legion Y530. Niti plave, niti crvene, niti ikakve drečave boje, klasično crno kućište i kvalitetna plastika prijatna na dodir – uz sjajan hardver ispod haube!PCPress.rs Image

Laptop koristi Intel Core i7 8750H procesor i nVidia GeForce GTX 1050Ti sa ukupno 16 GB sistemske DDR4 memorije. Kako se radi o trenutno najjačem Intel-ovom procesor za mobile primene, logično je da pohvalimo ovakav izbor. Iz jednog ugla, procesor sa šest jezgara nudi vrhunske performanse u laptop segmentu, ali se pri tome i dosta greje. Sistem poseduje dva potpuno odvojena heatpipe-a s dva ventilatora, koja svaki na svoju stranu izbacuju vreo vazduh skroz pozadi. Donji deo kućišta takođe ima velike proreze za protok vazduha do ventilatora, što sve ukupno čini ovo rešenje najboljim koje je moguće izvesti u kućištu ovih dimenzija. Lenovo je hteo da obezbedi što je moguće bolje hlađenje za hardver koji je unutra, jer mu je to apsolutno neophodno.

Pročitajte i:  Kad se ceo svet zaustavi zbog ažuriranja jednog softvera

PCPress.rs ImageOdličan Y530 sistem za hlađenje muči se da ovaj procesor zadrži ispod 100 stepeni i pri maksimalnom opterećenju ide na oko 90, pa sve do 96 stepeni. Samim tim, ventilatori su prilično bučni, kao i zagrevanje gornjeg dela kućišta i tastature. GTX 1050Ti radi svoj posao odlično, a temperatura GPU-a ne prelazi 75 stepeni.

Trajanje baterije nije jača strana Y530, te ćete dobijati oko četiri sata umerenog rada, ali je tako nešto i očekivano od računara sa snažnim hardverom. Dobrom utisku pomaže i Intel SSD iz 760p serije, što omogućava odlične brzine čitanja i upisa podataka.

PCPress.rs Image

Tastatura je odlično složena, tvrdoća i hod tastera dobro su odmereni, pa je ovo jedna od boljih tastatura koje smo probali u poslednje vreme. Elegantno pozadinsko osvetljenje bele boje može da se podešava u dva nivoa. Iako zvuči sasvim prosto, pozadinsko osvetljenje i belo obeležavanje tastera omogućavaju najlakše moguće korišćenje zbog jasno osvetljenih tastera. Još jedna stvar koja je značajna za izgled jesu nešto manje dimenzije kućišta u odnosu na standardne za 15,6“ laptop, zahvaljujući ekranu koji nema tradicionalno debele okvire, već se proteže skoro do same ivice kućišta. To ostavlja utisak mnogo skupljeg modela i doprinosi ukupnom dobrom izgledu koji ima Y530.

Pročitajte i:  Nezvanična aplikacija treće strane Win32 dozvoljava onemogućavanje Windows i Edge funkcija uz nekoliko koraka

Ekran je opet nešto bolji od standarda u klasi, rezolucija je 1920 x 1080 piksela, a nudi i visok nivo maksimalne osvetljenosti. U pitanju je LG IPS panel, koji sa svim pogodnostima IPS tehnologije nudi maksimalnu osvetljenost od oko 260 nita i oko 60 odsto pokrivenosti boja iz sRGB palete. Još bitnije, ovaj panel nema PWM kontrolu osvetljenja pa je ekran prijatan za oči kada je neophodno smanjiti jačinu pozadinskog osvetljenja.

PCPress.rs Image

Kada je reč o portovima, Y530 nudi sve što je neophodno uz odličan raspored. Dakle, tu su USB 3.0 Type-C, Mini DisplayPort 1.4, USB 3.0 Type-A, HDMI 2.0 priključak i RJ-45 za gigabitni LAN. Sve to nalazi se na zadnjoj strani, čime se postiže da kablovi ne stoje sa strane već daleko iza. Po dva dodatna Na svakoj strani postoji po jedan USB 3.0 port, a tu je i priključak za slušalice, čime se obezbeđuje lak pristup ovim portovima dok se ostalo povezuje na zadnjoj strani. Odlično i funkcionalno rešenje.

Pročitajte i:  Nvidia je najvrednija kompanija na svetu 

Sve pozitivne karakteristike i dizajn imaju svoju jasnu cenu, a ona je nešto viša u odnosu na slično konfigurisane konkurentske modele. Legion Y530 je odličan uređaj koji se mora naći na spisku potencijalnog kupca laptop računara u ovoj klasi. Zagrevanje i cenu treba imati u vidu, ali je to tako kada se jure maksimalne performanse. Iako naša preporuka za Y530 apsolutno stoji, valja razmisliti o varijanti sa Core i5 8300H procesorom, sa četiri jezgra, dobrim performansama, ali i primetno manjim zagrevanjem, kao i pristupačnijom cenom.

PCPress.rs Image

Korisna adresa https://www.lenovo.com/rs/sr/

Facebook komentari: