Review: Motorola Moto G30 – Plima korektnosti

More je novih telefona u ponudi, ali kako među pristupačnim modelima odabrati pravi? Sve je teže, a izbor se komplikuje iz dana u dan. Agilni proizvođači se trude da popune sve cenovne opsege, a Motorola je jedna od najagilnijih po tom pitanju. Moto G30 nudi puno na papiru, ali uz određene kompromise. Kako sve to deluje u praksi?

PCPress.rs Image

Moto G30 na dlanu

Popuniti cenovne kategorije znači ponuditi ponešto za svakoga. Motorola je sa Moto G30 modelom upravo to želela. Da li je uspela? Već u startu možemo da navedemo primer u prilog toj tezi. Telefon ima 6,5-inčni IPS ekran HD/720p rezolucije (1600×720 piksela), što se može uzeti kao minus u 2021. godini, ali isto tako dolazi sa neočekivanih 90 Hz osvežavanja, što toplo pozdravljamo. Ovakva igranka se proteže na razne elemente telefona, gde postoje jasni limiti imajući u vidu cenovni razred, ali to bude nadoknađeno nekim neočekivanim benefitom – koji će nekome značiti puno, nekome manje, ali je svakako dobro da ga bude.

PCPress.rs Image

Što se izrade tiče, ni tu nema iznenađenja – G100 je izrađen od plastike, stoga nema iznenađenja da je i G30 izrađen od istih materijala, sa plastičnim frejmom i staklom koje prekriva prednju stranu. Novajlija stiže sa zaštitom od prskanja tekućinama, ali bez IP rejtinga (koji se i ne očekuje u ovoj klasi). Masa telefona iznosi tačno 200 grama, a u ruci se drži relativno udobno, zahvaljujući odnosu stranica od 20:9. Na poleđini je smešten tradicionalni skener otiska prsta, a moramo pohvaliti lila gradijent koji odlikuje G30, dajući mu poseban “šmek”, posebno u njegovoj kategoriji.

Geekbench 5: Single i Multi Core (CPU), kao i OpenCL (GPU) rezultati

Performanse su – korektne. Upotrebljen je Snapdragon 662 čipset, sa osmojezgarnim procesorom i Adreno 610 grafikom. Nikoga neće oduševiti ili raspametiti, ali se sve operacije izvršavaju sasvim korektno i bez zastajkivanja. Telefon raspolaže skladištem kapaciteta 128 GB, a tu je i 6 GB RAM-a, što sve skupa čini solidno zaokruženu hardversku osnovu. Treba opet naglasiti da nevelika rezolucija ekrana u praksi znači manju hardversku zahtevnost i naprezanje čipseta, kao i da čist Android 11 sa Moto Experience funkcijama svakako tom utisku doprinosi. Moto G30 je opremljen slotom za memorijske kartice, ali on deli jedan hibridni slot Dual SIM podnožja, pa korisnik bira između eventualnog proširanje memorije i korišćenja druge memorijske kartice.

Android 11 sa podrazumevanim korisničkim interfejsom i Moto UX funkcijama

Baterija je značajan adut telefona. Moto G30 stiže s velikom baterijom, kapaciteta 5000 mAh. S njom je u stanju da isporuči višednevnu autonomiju. Podjednako je važno što u paketu zatičemo punjač maksimalne snage 20 W, koji će dopuniti veliku bateriju u sasvim razumnom roku. Kad smo kod pakovanja, unutra su i 3,5-milimetarske slušalice, što korisnicima iz pristupačnog segmenta može dosta značiti.

Pročitajte i:  Google će blokirati Android korisnike od instaliranja 'nesigurnih' aplikacija

PCPress.rs Image

Korektno zaokružen

Kamere bismo okarakterisali kao – funkcionalne. Slično kao što smo rekli za performanse i čipset, neće vas raspametiti ali će korektno obavljati svoj posao. To se posebno odnosi na vrlo dobru glavnu kameru od 64 MP, koja donosi sasvim pristojne fotografije. No, ultrawide senzor od 8 MP primetno zaostaje, ne samo zbog rezolucije. Takođe, mora se reći i da je video slabija strana ovog telefona. Na raspolaganju su još dva senzora od po 2 MP za makro fotografije i bokeh.

Snimci Moto G30 kamera: dobra glavna kamera, ultrawide fotografije su primetno slabijeg kvaliteta

Podržani su noćni režim snimanja, koji svoj posao obavlja korektno, te su rezultat sasvim funkcionalne fotografije koje će zadovoljiti korisnike, kao i razni režimi i specifične mogućnosti tipične za Motorolu, kao što je Spot color opcija. Prednja kamera od 13 MP je solidna, premda su joj noćne fotografije primetno slabija strana, uprkos tome što i ona podržava noćni režim snimanja, pa preporučujemo da u noćnom provodu sa društvom za svaki slučaj napravite koju fotku viška.

Pročitajte i:  Nova Samsung Galaxy A serija ponovo pomera granice

PCPress.rs Image

Motorola Moto G30 je korektan proizvod koji odlikuje solidan balans. Neke stvari prosto moraju biti funkcionalnije u ovoj eri, jer se i od najpristupačnijih telefona zahteva da isporuče nešto više, a ovde bi to više bila rezolucija ekrana, kao i kvalitetnija ultrawide kamera. No, isto tako su odlično pokrivene bitne karakteristike, poput sjajne baterije, performanse su sasvim korektne, a protivteža potencijalnim manama su odziv od 90 Hz i dobra glavna kamera. Moto G30 ima svojih aduta u tržišnoj utakmici, bez obzira što je konkurencija nikad oštrija.

Korisna adresa: motorola.com/rs/sr/home

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,