ERP 2024

SAS proširuje podršku za Amazon Web Services i Google Cloud

„SAS globalni forum” je godišnja konferencija posvećena najnovijim trendovima iz oblasti analitike i veštačke inteligencije. Ovom prilikom, najavljene su novosti iz kompanije SAS, lidera u analitici, koje će odrediti dalji kurs analitike u cloud tehnologijama.

PCPress.rs Image

Kao deo strateškog partnerstva s Microsoft-om, SAS Viya je puštena u rad u novembru na Microsoft Azure platformi. SAS sada proširuje podršku za Amazon Web Services i Google Cloud, a Red Hat OpenShift biće obuhvaćen tokom godine.

SAS potvrđuje svoju posvećenost tome da omogući korisnicima analitičke operacije tamo gde oni čuvaju svoje podatke. Prema prognozama analitičke kuće IDC, rast korišćenja tehnologija u oblaku do 2024. godine biće 23 odsto.

Novi kurs digitalne pismenosti koji nudi SAS, Data Literacy Essentials, prati putovanje roditelja, vlasnika malog preduzeća i stručnjaka za javno zdravlje, koji koriste podatke za navigaciju i rešavanje problema tokom pandemije

„Analitika u oblaku je ono što naši korisnici žele”, rekao je Jay Upchurch, SAS direktor informacionih tehnologija. „Ponosni smo na pionirski rad s Microsoft-om. Takođe, poštujemo i potrebu naših korisnika da odaberu druge opcije, a mi ćemo im pomoći da iskoriste ulaganja u oblak da bi ojačali svoje analitičke težnje”. Upchurch je dodao da SAS Cloud radi na Microsoft Azure-u i da je postigao rast od 34 odsto u poređenju s prvim kvartalom prethodne godine.

Pročitajte i:  Google će početi sa prikazivanjem AI-generisanih rezultata pretrage javno

PCPress.rs Image

Tokom prethodne godine, kompanije koje su već sprovele digitalnu transformaciju, brže su se prilagodile tržišnim uslovima koji su se konstantno menjali. Digitalna transformacija zahteva odluke zasnovane na analitici, a širenjem podrške za SAS Viya, kupcima se daje mogućnost izbora i kontrole za primenu analitike bilo gde i u bilo kom obimu.

Digitalna pismenost za sve

Još jedna interesantna najava sa Foruma jeste to da će kompanija SAS ponuditi besplatne materijale kako bi  digitalnu pismenost učinila dostupnom svima. Digitalna pismenost je postala neizbežna životna veština i podrazumeva sposobnost konzumiranja, tumačenja i razumevanja podataka, a može se reći da predstavlja osnovu za uspeh u današnjem svetu.

„SAS razume moć podataka koji nam pomažu da bolje sagledamo svet u kojem živimo, da činimo dobro i da rešavamo probleme”, rekao je izvršni direktor SAS-a James Goodnight. „U društvu bogatom podacima, sposobnost primene i upotrebe podataka u svakodnevnom životu od suštinske je važnosti za sve, ne samo za naučnike.”

PCPress.rs Image

Od sadržaja na društvenim mrežama preko pametnih satova do pametnih kuća, podaci su postali sastavni deo našeg života. Potreba za digitalnom pismenоšću postala je još vidljivija ako se imaju u vidu dezinformacije kojima smo okruženi. Tokom protekle godine, s pandemijom su nas preplavile informacije – istinite, lažne, pristrasne, obmanjujuće. Mnogi od nas su nepripremljeni za količinu podataka kojoj smo svakodnevno izloženi, da bismo ih na pravi način obradili i „poslagali”.

Pročitajte i:  Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

Novi kurs digitalne pismenosti koji nudi SAS, Data Literacy Essentials, prati putovanje roditelja, vlasnika malog preduzeća i stručnjaka za javno zdravlje, koji koriste podatke za navigaciju i rešavanje problema tokom pandemije.

Tokom prethodne godine, kompanije koje su već sprovele digitalnu transformaciju, brže su se prilagodile tržišnim uslovima koji su se konstantno menjali

Kurs se takođe fokusira na etičke izazove rada s podacima – način na koji tražimo podatke, tumačimo ih i predstavljamo odgovorno, uključujući moralne sudove koje donosimo u radu s podacima. Kurs pokriva kako pristrasnost utiče na načine na koje komuniciramo i prenosimo podatke.

Cilj je pomoći ljudima da steknu samopouzdanje i veštine kako bi mogli da preispitaju priče koje se prenose, a takođe i pruži smernice o načinima na koje možemo odgovornije da radimo s podacima.

Korisna adresa: sas.com

Facebook komentari: