PC Press Studio

Review: Niskoprofilno kuliranje

Small Form Factor računari su vrlo popularni – u malo kućište može da stane sistem koji nije ograničen na kancelarijske poslove, već može da se nosi i sa 4K gejmingom. Sve to pod uslovom da je hlađenje adekvatno. Isprobali smo Noctua NH‑L12S kuler.

PCPress.rs ImageKada su vazdušna hlađenja u pitanju, malo ko može da „stane na crtu“ austrijskoj kompaniji Noctua koja je svoju reputaciju izgradila proizvodima među kojima praktično nikada nije bilo promašaja. Noctua NH‑L12S je interesantno dizajnirani top‑down kuler niskog profila koji je osmišljen tako da je moguća promena pozicije ventilatora u zavisnosti od mogućnosti koje pruža kućište, ali i onoga što želite da postignete.

PCPress.rs ImageBaza je perfektno ispolirana i spojena s rashladnim profilom putem četiri niklovana heatpipe‑a koji su izrađeni od bakra. Ventilator može da se smesti s gornje ili donje strane, u zavisnosti od toga da li vam je potreban dodatni prostor za memorijske hladnjake ili želite maksimalnu uštedu na prostoru zbog kućišta koje zahteva što niži hladnjak. U niskoprofilnom režimu Noctua NH‑L12S je visok svega 70 milimetara! Ta visina raste na oko 85 mm kad maksimalna visina za memorijske module poraste sa 35 na 48 milimetara. Tako male promene moguće su zahvaljujući isporučenom ventilatoru NF‑A12×15 koji ima prečnik od 120 mm. Naravno, možete koristiti i standardne ventilatore od 120 mm čija debljina iznosi 25 mm, ali tada računajte da ćete ili imati vrlo malo prostora za RAM ili ćete potencijalno ugroziti mogućnost ugradnje u manja kućišta. Ventilator se vrti 1850 puta u minuti (rpm), a po potrebi može da se putem isporučenog adaptera uspori na 1450 rpm. Ne vidimo razlog za tako nešto, jer su razlike u zvuku minimalne, a radije bismo odabrali što bolje rashladne performanse, posebno kod snažnijih procesora. Kuler bez problema hladi sve procesore sa TDP‑om do 95 W, mada prema rečima proizvođača, može da se nosi i sa zahtevnijim modelima, ali tada Noctua ne preporučuje izlete sa overklokom. Ukoliko ste pažljivi i kućište je dovoljno provetreno, ovaj kuler od 590 grama i te kako može da upije dosta toplote.

PCPress.rs ImageNoctua NH‑L12S je jednostavan za ugradnju. Uputstvo je kratko, sav alat se dobija od proizvođača, a tu je i fantastična Noctua NT‑H1 termalna pasta. Sve se lako završava za najviše 15 minuta, pod premisom da vam je ploča van kućišta ili da imate otvor sa zadnje strane na kućištu koji vam omogućava da postavite backplate.

PCPress.rs ImageReč je o hladnjaku koji je idealan za platforme srednje klase i prvenstveno bismo ga preporučili za kućišta s manjkom prostora tj. za Intel LGA115x seriju, odnosno AMD FM i AM platforme, pre nego za Intel HEDT ili AMD Threadripper modele. Ukoliko se držite preporuke proizvođača, dobićete maksimalni užitak tokom korišćenja, jer se sa standardnim procesorima do 100 W TDP‑a ovaj model najbolje nosi i u tim uslovima daje najviše.

www.noctua.at

(Objavljeno u PC#251)

Pogledajte i: Video nadzor zakon – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,