Review: Philips 328P 4K monitor – Brilijantna oštrina

Stigla je era 4K monitora i svi proizvođači uveliko nude razne displeje koji su nekada percipirani kao ekskluziva. Zbog čega toliko radosnim klimanjem glave odobravamo njihov dolazak? Razloga je puno, a Philips u svom 328P modelu Brilliance serije uspeva da ih u priličnoj meri objedini.

PCPress.rs Image

Vrhunski monitor apsolutno je neophodan za udoban rad na računaru. U današnje vreme, to podrazumeva da na svom stolu imamo monitor sa odnosom strana 16 : 9, što veće rezolucije, ali i dijagonale. Za naš ukus, odnos 32-inčnog monitora i 4K rezolucije predstavlja savršen balans. Upravo tu ulazi u igru Philips sa svojim Brilliance 328P (puna oznaka 328P6VJEB) modelom.

Sjajna ergonomija

Ne mora se uopšte ići u tehničke parametre displeja da bi 328P briljirao – on to čini čim se izvadi iz kutije. Nakon veoma lake montaže, shvatate da je ergonomski aspekat monitora izvanredan! Njegovo postolje omogućava rotaciju, podržan je pivot do svih 90 stepeni, promena nagiba od -5 do +20 stepeni, ali i podešavanje visine za čak 180 milimetara. Drugim rečima, svako će naći idealnu poziciju prilikom upotrebe ovog monitora.

Pročitajte i:  Samsung Electronics proglašen za broj 1 na globalnom tržištu OLED monitora

PCPress.rs ImageBrilliance 328P svakako spada u dopadljivije monitore. Ivice nisu preterano tanke, ali ni debele, a upotreba crne plastike u kombinaciji s metaliksivom linijom spreda, koja daje notu elegancije, svakako ostavljaju dobar utisak, skupa s popriličnim dimenzijama, budući da je reč o 32-inčnom (efektivno, 31,5-inčnom) monitoru koji će dominirati na svakom stolu. Istina, ne i nametati se, budući da je ceo dobro uklopljen, bez delova i ivica koji štrče. Prostor će uštedeti i tako što nisu potrebni zvučnici, osim ako niste audiofil, jer su ugrađena dva snage 3 W. Najzad, tu je i USB 3.0 hub sa čak četiri porta! Multimedijalne osobine naglašene su mnoštvom režima prikaza pogodnim za ovu vrstu primene. Prilikom inicijalne postavke, monitor je koristio DisplayPort 1.1 režim, ali manuelnim prebacivanjem u 1.2 dobili smo 60 Hz u punoj rezoluciji. Testiranje je moglo da počne.

Uživanje u svakom pogledu

Mnogi su mišljenja da se sudbina monitora ogleda u njegovom panelu, i verovatno su u pravu. Philips se opredelio za VA panel, koji kombinuje niske vrednosti odziva (4 ms G2G) i odlične boje. Uglovi gledanja nešto su slabiji nego kod IPS panela, ali zato bolji panel ne možete naći ukoliko spadate u ljubitelje kvalitetne slike i filmova. Kada na to dodamo ultravisoku rezoluciju od 3840 × 2160 koja rezultuje fantastično detaljnim prikazom, moramo da kažemo da je Brilliance 328P ostavio utisak koji odgovara imenu – briljantan.

Pročitajte i:  AGON by AOC širi svoju novu G4 gejming seriju

Bez obzira na to da li će njegova osnovna namena biti gledanje filmova, igranje igara, rad u desktop okruženju, pravljenje muzike, ovaj monitor će s lakoćom odgovoriti na zadatak. Izdvaja se i 10-bitnim panelom, sa internim 12-bitnim procesiranjem boja, pa uz statički kontrast od 3000 : 1 on zaista može da odgovori i na potrebe profesionalaca. OSD je veoma intuitivan za snalaženje, a sve potrebne opcije su tu. Najzahtevniji igrači možda bi želeli visoke vrednosti osvežavanja ili podršku za Frame Sync, bilo u Nvidia ili AMD izvedbi, ali je Philips rešio da se, makar kada je 328P u pitanju, drži srednjeg puta. To je verovatno pametna odluka, koja je omogućila da se istakne na način koji će svi bez izuzetka podržati.

Govorimo o – ceni! Naime, Brilliance 328P je vrlo agresivno pozicioniran sa ciljem da bude pristupačniji od konkuretnih 4K monitora dijagonale 32 inča. U praksi, trebalo bi da košta oko 500 evra, što je višestruko jeftinije od cene ovakvih monitora do pre samo nekoliko meseci. Iako se i dalje radi o pozamašnoj sumi u apsolutnom smislu, jasno je da je 4K era uveliko započela.

Korisna adresa: www.philips.rs

Pročitajte i:  AOC osnažuje kreatore s Graphic Pro U3 serijom: vrhunsko platno za prave boje

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,