Review: Samsung Galaxy J4+ i J6+ – Galaxy aduti za svačiji džep

Osim najjače kategorije, Samsung puno pažnje poklanja i nižim segmentima tržišta kako bi održao i uvećao vođstvo na listama svetskih proizvođača telefona. Novi aduti u nižoj kategoriji stižu u okviru serije Galaxy J, sa sufiksom + – Galaxy J6+ i J4+. Interesantno je koliko toga ovi telefoni dele…

PCPress.rs Image

Prva stvar koja se nameće jeste dizajn telefona, koji je unapređen i osvežen. Umesto plastike sada staklo okružuje plastični frejm. To ostavlja utisak dobrog kvaliteta izrade i uzdiže oba telefona iznad kategorije kojoj pripadaju. Naredna stavka na spisku, koja je takođe zajednička, jeste veliki 6-inčni ekran, IPS tipa i rezolucije 1480 x 720 piksela. Da sve bude još lepše, Samsung ostaje veran svojoj viziji, pa tako telefoni nemaju zarez pri vrhu, čime se čuva autentičnost i vizuelni stil brenda.

PCPress.rs ImageDakle, izgled i izrada praktično su zajednička stavka, kao i oblik i dimenzije. Na spisku zajedničkih karakteristika nalazi se i dobar deo hardvera. Naime, oba telefona koriste ne baš najsvežiji Snapdragon 425 čipset, sa četvorojezgarnim procesorom koji radi na do 1,4 GHz, što ove telefone automatski svrstava u rang onih namenjenih nezahtevnim korisnicima. Oba raspolažu sa 32 GB skladišnog prostora, što se može proširiti microSD karticom za do 512 GB, pri čemu slot kartice ne smeta SIM slotovima, pa se dve SIM i jedna memorijska kartica mogu koristiti simultano. J6+ ima 3 GB RAM-a, dok J4+ mora da se zadovolji sa svega 2 GB RAM-a, što ne prija baš Samsung Experience 9.5 interefejsu, koji je smešten povrh operativnog sistema Android 8.1 Oreo. Naravno, treba imati u vidu i da se radi o pristupačnim telefonima.

Interfejs Samsung Galaxy J4+ i J6+ telefona

Samsung ima da pokaže štošta osim dizajna i izrade ovih telefona. Pre svega, oduševljava baterija, koja na oba telefona ima kapacitet od 3300 mAh. No, kako to obično biva, kapacitet nikada nije jedina indikacija trajanja, već dosta zavisi od optimizacija, a Samsung je pravi maher za te stvari, pa tako beležimo i po petnaestak sati YouTube reprodukcije, što znači da bi iz telefona moglo lako da se izvuče barem dva dana korišćenja, budući da se radi o „malim trošadžijama”. Za punjenje se koristi microUSB konektor, pored koga je smešten i 3,5-mm audio-port.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

PCPress.rs Image

Sve pohvale zaslužuju i kamere, među kojima postoje određene razlike. J6+ koristi dual kamera sistem pozadi, s jednim wide senzorom od 13 megapiksela i pomoćnim senzorom od 5 megapiksela, dok J4+ koristi samo jedan senzor, isti onaj od 13 Mp. Rezultati su prilično dobri, kolorit je dosta veran i premda se ipak i dalje radi o telefonima pristupačnije kategorije, korisnici mogu biti uvereni da će snimiti sasvim pristojne fotografije u praktično svim uslovima. Slično važi i za prednje kamere, gde skuplji model koristi senzor od 8 Mp, a pristupačniji od 5 Mp. Oba telefona podržavaju brojne opcije Samsung softvera, uključujući Live Focus režim sa zamućivanjem pozadine, ali i AR emotikone i nalepnice koje se mogu lepiti na snimljene fotografije, što će se svakako dopadati mlađim naraštajima.

PCPress.rs Image
Rezultati koje J6+ i J4+ postižu u popularnim test programima: 3DMark, Geekbench i Antutu

Još jedna razlika među telefonima jeste senzor otiska prsta – J6+ ga ima, J4+ ga nema, premda se na oba telefona može koristiti sistem prepoznavanja lica. Podjednako je zanimljivo mesto senzora, pošto J6+ ima senzor otiska prsta ugrađen u taster za uključivanje, koji je pride udubljen, umesto da bude ispupčen, što je rešenje koje nismo do sada viđali na Samsung telefonima. Kada smo kod čudnih lokacijskih rešenja, zvučnik je pozicioniran na desnoj ivici iznad tastera za uključivanje, ali smo to već videli kod Galaxy-ja A8.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024):stil i funkcija u kompaktnom paketu

PCPress.rs Image

Sve u svemu, Samsung je nastavio da „meša karte” i nudi ponešto za svakoga, ne libeći se da pri tome preplete određene karakteristike serija Galaxy A i Galaxy J. Dokle god je opši trend da se u sve većoj meri usvajaju karakteristike boljih telefona, nemamo ništa protiv. Galaxy J6+ i J4+ su veoma kvalitetni uređaji koji pokazuju da dobar osećaj korišćenja ne mora uvek da zavisi od količine izdvojenog novca.

Korisna adresa www.samsung.com/rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,