BIZIT plus

Review: Wiko View 4 – (Ne)očekivano vredan

Najava da će kompanija Wiko, jedan od retkih evropskih proizvođača pametnih telefona, svoju View 3 seriju zameniti View 4 modelima nimalo nas nije iznenadila. Sve ostalo nas jeste iznenadilo i to poprilično, da bismo na kraju ostali fascinirani onim što se danas može dobiti za svega 16.500 dinara. Evo zbog čega…

PCPress.rs Image

Wiko je poznat kao kompanija koja daje puno za uložen novac – uostalom, kako se danas probijati kraj tolikih proizvođača, posebno onih s Dalekog istoka, koji vrše nenormalan pritisak u najpristupačnijim cenovnim kategorijama? Tako je i ovog puta, budući da nova serija View telefona stiže s još povoljnijom cenom, te raznim sitnim i ne tako sitnim unapređenjima, od kojih neka život znače.

PCPress.rs Image

Baterija kakva se poželeti može

Verovatno najveći adut ovog telefona jeste njegova baterija – reč je o 5000 mAh bateriji koja u praksi omogućava tri dana autonomije. Verujte nam, čak i najzahtevniji će bez problema izgurati dva cela dana, tako da ovi navodi nisu nikakva neumerena (samo)hvalisanja, naprotiv – tri dana standardne upotrebe sasvim su ostvariva. Jedina zamerka bi se mogla uputiti na račun punjača od 10 W. Razumemo da je ovo vrlo pristupačna klasa, ali imamo situaciju da ovako veliku bateriju treba dugo puniti, a microUSB port ipak ima svoja ograničenja.

Pročitajte i:  Kako produžiti vek trajanja vašeg pametnog telefona

PCPress.rs Image

Drugi veliki adut koji bismo istakli jeste – dizajn. Wiko se uvek izdvajao po tom pitanju, pa je tako i ovog puta. Telefon je izrađen od kvalitetne plastike koja podseća na staklo, i po tom pitanju bi mogao da „objasni stvari” i nekoliko puta skupljim modelima. No, najlepše od svega su boje i nijansirani prelazi, koji u našem modelu znače da se bokovi prelivaju iz tamnoplave u bronzanu i obrnuto, što nam se prilično dopalo. U vrhu ekrana je teardrop zarez, a uređaj sasvim solidno leži u ruci, bez obzira na nešto veći ekran od 6,52 inča, budući da je odnos stranica 20 : 9. IPS ekran je više nego pristojan i solidne osvetljenosti, rezolucije 1600 × 720 piksela, tako da nudi vrlo dobro iskustvo korišćenja.

PCPress.rs Image

Ostatak telefona mogao bi se nazvati prosečnim, ali imajući u vidu cenovnu kategoriju, ipak bismo sve što nadalje budemo spominjali nazvali natprosečnim jer je iznad okvira onoga što smo navikli da dobijamo za ovako razumnu svotu novca. Recimo, pozadi zatičemo čak tri kamera senzora – 13 MP, 5 MP ultrawide i 2 MP za bokeh, pri čemu je podržana i AI asistencija. Rezultat su sasvim pristojni snimci, kako zadnjom kamerom, tako i kada su selfiji u pitanju, zahvaljujući prednjoj kameri od 8 MP.

Primeri fotografija snimljenih Wiko View 4 telefonom

Pristojan i štedljiv hardver

Wiko se i u ovoj generaciji opredelio da poverenje pokloni Mediatek čipsetu, a reč je o osmojezgarnom rešenju koje radi na 1,8 GHz. Tu nema nekih spektakularnih rezultata, ali zar ih je trebalo i očekivati? Za fin rad sistema sasvim su dovoljna 3 GB RAM-a, a 64 GB prostora za skladištenje mogu se proširiti do 256 GB preko microSD slota, a tu su i Dual SIM mogućnosti. Sasvim pristojno, ukupno gledano.

Rezultati koje View 4 ostvaruje u aplikacijama 3DMark i PCMark Mobile

Sistem je zaokružen skoro-pa-izvornim Android-om 10, uz tek pokoje proširenje funkcionalnosti specijalnim gestovima, što će mnogi softverski čistunci znati da cene.

Wiko View 4 sistem: Čist Android 10 s nekoliko dodatnih funkcionalnosti

Saberi – oduzmi…

Ukupan utisak o telefonu je vrlo pozitivan. Ne košta mnogo, a dobija se kompletan spektar onoga što moderna tehnologija danas nudi, u vrlo dopadljivom pakovanju. Idealan je za klince, mlade, da bude pomoćni telefon, donosi sve smart mogućnosti današnjice, a pri tome baterija dosta traje i izgleda kao da je ne jedna, već dve klase cenovno iznad. Šta još poželeti?

Pročitajte i:  Xiaomi 14: Mali i ubitačan

PCPress.rs Image

Korisna adresa: rs.wikomobile.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,