Review: Za veću produktivnost i igranje sa stilom

Kao i s pametnim telefonima, dijagonala monitora koji se pojavljuju u ponudi svake godine sve je veća. Nekada smo koristili telefone sa ekranom dijagonale četiri inča i monitore od 17 inča, a danas telefon bez 5,5‑inčnog ekrana i monitor manji od 24 inča ne smatramo ozbiljnim. A šta biste rekli za monitore dijagonala 34 ili 49 inča?

PCPress.rs ImageDva naizgled slična, a po funkcionalnosti potpuno različita Samsung‑ova monitora stigla su nam na test. Iako smo ovu rečenicu hteli da počnemo sa: „Manji model…“, ne da nam se da 34‑inčni monitor oslovljavamo sa „manji“… C34H890 u svakom pogledu spada među impozantne periferijske uređaje. Iako se radi o ultraširokom, filmskom odnosu stranica 21:9, ovaj behemot ne haje za smanjivanje vertikalne stranice, jer to nadoknađuje fizičkom radnom površinom koja je zaista velika.

U savremenoj kancelariji

Zakrivljenje panela potpuno je logičan korak iz nekoliko razloga. Glavni nedostatak zakrivljenih televizora jeste to što na velikim dijagonalama samo posmatrač u sredini može stvarno da uživa u slici, dok drugi imaju problematičnu perspektivu. Ovde to nije problem jer se radi o personalnom monitoru, u ovom slučaju namenjenom za poslovnu upotrebu, pa je sva prilika da ćete sami gledati u njega iz adekvatnog ugla. Takođe, zakrivljenje omogućava bolje vizuelno obuhvatanje ovako velikog monitora bez potrebe da pomerate glavu levo‑desno.

Zbog odnosa stranica i velike WQHD rezolucije, monitor je idealan za paralelni rad s dve ili više aplikacija, što je za određene poslove veoma bitna stavka. To praktično znači da jednostavnom podelom na pola dobijate dva monitora s rezolucijama od 1720×1440 piksela, čime imate mogućnosti da upoređujete dva aktivna prozora bez kompromisa po pitanju dimenzija, umesto da za to koristite dva monitora. Easy setting box softver koji dolazi u paketu omogućava deljenje ekrana u najrazličitijim odnosima, a tu je 14 predefinisanih režima rada između kojih možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara. Opcija PiP daje mogućnost da na monitor priključite dva uređaja i da paralelno koristite sliku pored slike, ili da sliku s drugog izvora smanjite na četvrtinu aktivne površine. Primera radi, radite nešto i pratite omiljenu utakmicu na TV‑u s drugog uređaja – spojite posao i zabavu.

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

PCPress.rs ImageČak i kada ne koristite podeljeni ekran, velika radna površina daje ogromnu slobodu, što će posebno znati da cene dizajneri, jer ugrađeni VA panel sa 95 odsto RGB pokrivenosti daje veran prikaz boja i zavidnu oštrinu s velikim nivoom detalja.

Jedna od najčešćih boljki velikih monitora jeste uniformno osvetljenje, koje je i ovde problematično, posebno uz bočne ivice, ali u razumnim granicama i primetno samo kod izrazito svetlih prikaza.

Osvežavanje na 100 Hz prijatno je za oči i daje veliku slobodu kada je primena u pitanju, pa čak i odziv od 4 ms nije toliki hendikep ako želite da se igrate. Sa ergonomske strane veliko, masivno postolje omogućava podešavanje visine, rotaciju i slobodu naginjanja kako biste postigli odgovarajući položaj.

Kontrola parametara monitora obavlja se preko malog džojstika, smeštenog sa zadnje desne strane ekrana, kojem se iznenađujuće jednostavno pristupa. Tu su HDMI i DisplayPort i USB C konekcije za sliku, kao i USB 3.0 čvorište koje daje dva dodatna USB porta (doduše po 2.0 standardu). Napomenućemo i da je podržana FreeSync opcija, ali i Eye comfort koji smanjuje opterećenje oka smanjivanjem nivoa plavog svetla, što posebno ume da bude korisno kada radite do kasno.

Igranje sa stilom

Model kriptične oznake C49HG90DMU iza sebe ne krije ništa kriptično – naprotiv, u pitanju je gotovo apsurdno veliki gejming monitor, čija dijagonala broji inče čak do 49. I ovaj model ima takozvano prirodno 1800R zakrivljenje, koje prati krivu očne jabučice. Za razliku od poslovne prirode, ovaj ogromni monitor namenjen je publici koja poslednjih deset godina gura razvoj hardvera krupnim koracima napred – gejmerima. Letimičnim pogledom na specifikacije možete primetiti osvežavanje od 144 Hz, odziv od 1 ms i FreeSync podršku, što dovoljno govori o njegovoj nameni.

Pročitajte i:  Samsung prelazi na novi 3D V-NAND dizajn

Ovaj super‑ultra‑široki model, kako ga Samsung deklariše, upravo je takav – super‑ultra‑širok, sa odnosom stranica 32:9. To znači da ćete, kada naiđete na originalni BluRay snimak nekog od novijih filmova u 21:9 formatu, imati pozamašne uspravne crne štrafte s leve i desne strane slike! I zaista, dimenzije su baš onakve kao što zvuče – ogromne. To automatski znači i da neće moći da stane na bilo koji sto kako zbog svoje velike površine, tako i zbog velike Y‑stope koja omogućava stabilnu poziciju. Kada uspete da sa stola sklonite sve što vam nije potrebno i montirate ga kako treba, impozantnost jednog ovakvog monitora prosto oduzima dah.

O radu s više stvari istovremeno nije potrebno mnogo govoriti. Udobnost na viši nivo diže aplikacija za deljenje ekrana, a tu je i mogućnost prikazivanja sadržaja s dva različita izvora. Ogromni VA panel raspolaže svim karakteristikama potrebnim za ozbiljan gejming, pa bilo da volite da sednete za virtuelni volan ili zapucate na neprijatelje, ogromno bojno polje koje se pruža pred vama daje vam mogućnost da potpuno uronite u akciju. Rezolucija 3840×1080 piksela možda ne zvuči spektakularno na ovolikom panelu, ali i te kako znači kada je udar na performanse hardvera u pitanju. Ovaj monitor treba posmatrati kao tri spojena 27‑inčna monitora standardnog 16:9 odnosa stranica, sa zakrivljenjem kao bonusom.

Pročitajte i:  Knox Journals: Neka je vaša bezbednost uvek pod kontrolom - vaši podaci se koriste tačno onako kako vi smatrate prikladnim

I ovde je prisutno očekivano degradiranje osvetljenja ka ivicama. Ono je, pre svega zbog dimenzija, primetnije nego na prethodno testiranom monitoru, posebno ako je na ekranu neki svetli sadržaj. OSD meni napravljen je u skladu s potrebama i deluje kao deo gejming interfejsa, a tu su i jednostavne prečice za promenu režima rada. Svidelo nam se i Arena osvetljenje u vidu prstena oko nosača ekrana sa zadnje strane koji emituje svetlost prateći akciju na ekranu, stvarajući tako zanimljive svetlosne efekte na zidu iza vas. Kako poseduje konektor za slušalice, postoji i deo na postolju ekrana sa zadnje strane koji se izvlači i na koji možete okačiti slušalice kada ih ne koristite.

PCPress.rs ImageNa kraju druženja sa ova dva modela, teškog srca smo se oprostili od njih i vratili na naše minijaturne 24‑inčne ekrane. Baš tada smo shvatili koliko je moguće povećati produktivnost prostim povećanjem radne površine. Bilo da ste pasionirani gejmer ili samo tražite veliki univerzalni monitor, Samsung je ovim modelima ciljao pravo u centar – C34H890 nudi ozbiljan kvalitet slike i performanse u razumnom formatu, dok je C49HG90 prenaglašen u svakom pogledu, od postolja, preko displeja do mogućnosti, ali upravo je u toj prenaglašenosti njegova prednost, koju možete shvatiti samo uživo. Ako nam ne verujete, probajte da sklonite veliki TV iz dnevne sobe i na njegovo mesto stavite 24‑inčni monitor, pa će vam sve biti jasno.

www.samsung.com/rs

(Objavljeno u PC#251)

Pogledajte i: Šta je sve potrebno za video nadzor – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,