Revolucionarna poruka sa Marsa: prvi zvuci sa Crvene planete

Prošlo je nešto više od dva dana od kada je stigla poslednja poruka sa NASA-ine letelice InSight, a zahvaljujući kojoj se zvuci sa Crvene planete prvi put čuju i na Zemlji.

PCPress.rs Image

InSight se uspešno spustio na površinu Marsa 26. novembra, te odmah nakon toga na zemlju poslao prve fotografije Marsa u visokoj rezoluciji, da bi sada, po prvi put u istoriji, na matičnu planetu otpremio i audio zapis koji Zemljane približava Crvenoj planeti, a preko snimka zvukova koje prave vetrovi na Marsu. NASA je odlučila da to iskustvo podeli i sa ostatkom sveta, a preko videa koji je nastao u Jet Propulsion laboratoriji.

Snimci su nastali zahvaljujući seizmometru i senzorima za vazdušni pritisak koji se nalaze u sklopu letelice, a u vreme kada je audio zapis nastao brzina vetra je bila 15-24 kilometara na čas. Seizmometar bi u nekom trenutku trebalo da počne i sa osluškivanjem „pulsa“ Crvene planete, što znači da će početi sa beleženjem seizmičkih aktivnosti, što bi naučnicima trebalo da pojasni šta se dešava u unutrašnjosti planete.

Pročitajte i:  NASA: Sudar s asteroidom ostavio veliki trag

Audio snimci su, kako stoji u opisu fajla, nastali 1. decembra, a eksperti su morali da ubrzaju neke delove snimka kako bi mogli da se čuju preko zvučnika u okviru računara i pametnih telefona.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,