ASUS ROG Flow

Roboti dobijaju moć regeneracije

Konvencionalni roboti su prilično rigidni, pa su osetljivi na oštećenja, te teški za popravljanje. Upravo zbog toga su naučnici odlučili da im podare „deblju kožu,“ a eksperimenti se zasnivaju na osetljivim, fleksibilnim strujnim kolima, koja bi mogla da budu unapređena tako da smanje troškove održavanja robotskih subjekata.

Naime, grupa istraživača sa Carnegie Mellon univerziteta pronašla je način za rešavanje problema površinskih oštećenja, te problema koji se tiču elektronike, a kod nežnih materijala koji se uglavnom koriste u robotskom inženjeringu. Rešenje uključuje vrstu polimera, zahvaljujući kojem je materijal fleksibilan, te otporan na oštećenja, pa su stručnjaci u elastičnu opnu ubrizgali mikro kapi tečne gallium-indium legure.

Tako se tu radi o čvrsto-tečnom hibridu koji je elastičan, te služi kao izolacioni materijal, a sposoban je za auto-popravke čak i nakon višestrukih oštećenja. Dok je drugim sličnim konceptima neophodna toplota, ili neki drugi faktor, a kako bi moglo da dođe do popravke, novi materijal se regeneriše tako što formira nova električna kola. Naučnici kažu da su inspiraciju za ovaj materijal dobili iz nervnog sistema, te njegove moći da se regeneriše, te bi u budućnosti mogao da doprinese ozbiljnom evolutivnom koraku u svetu robota.

Pročitajte i:  Robot koji podučava i poslužuje pivo

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , ,