BIZIT plus

Robotski “pipci” za nove superheroje

Roboti su sve jači, ljudi sve maštovitiji. Mašine se lagano osamostaljuju, a nova rešenja sve češće ukidaju potrebu za ljudskim radnicima. Eksperti ističu da se najpre radi o onim poslovima koji su za čoveka rizični, ali i o onim koji traže nadljudsku spretnost i snagu snagu. Dakle životinjsku.

PCPress.rs Image

Jedan od novijih robota je pravljen po ugledu na meduze, pa ima pipke uz pomoć kojih može da podiže i najosetljiviji teret, a bez rizika da ga ošteti ili ispusti. Kada grabe neki predmet, robotima su obično potrebni podaci koje im šalju svakojaki senzori i algoritmi, a da bi znali koliki pritisak mogu da primene da ne unište robu. Nova mašina ima posebne pipke koji su mekani i ne traže dodatne proračune pre nego što se obmotaju oko nekog paketa.

Priroda dakle ima još mnogo toga da nas nauči, što se odlično vidi na primeru pipaka koji se poput balona naduvavaju po potrebi i hvataju objekte baš kao što meduza hvata plen. Sve je u ovim pipcima sigurno, jer se uvijaju tako da je ispuštanje tereta praktično nemoguće – životinje su već sve smislile, na čoveku je da to primeni.

Pročitajte i:  Kafanska budućnost: Kad vam robot posluži piće

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: