Rock on(line)!

Muzej pop kulture u Sijetlu gradi digitalni „trezor“ za 80.000 predmeta iz kolekcije

PCPress.rs Image

Muzej pop kulture u Sijetlu ima više od 80.000 eksponata u svojoj stalnoj kolekciji, koja se sastoji od artefakata kao što su muzički instrumenti, fotografije, posteri, odevni predmeti, TV i filmski rekviziti i još mnogo toga.

Muzej, koji je prvobitno pokrenuo suosnivač Microsoft-a Paul Allen kao Experience Music Project 2000. godine, ima prostora da prikaže samo jednu desetinu od 1% kolekcije, od čega je 99% vezano za muziku.

PCPress.rs Image

U novom pokušaju da sve to učini digitalno dostupnim, MoPOP je započeo proces izgradnje onlajn verzije svog „trezora“.

“Ovo je nešto što smo oduvek želeli“, rekao je direktor MoPOP-a Jacob McMurray.

Značajan resurs pop culture

McMurray je poočeo je da se bavi katalogizacijom šest godina pre nego što je muzej otvoren i kolekcija se sastojala od oko 1.000 predmeta. Njegov posao u to vreme je bio da posećuje prodavnice ploča, razgovara sa kolekcionarima i prikuplja vredne artefakte.

Muzej je ranije imao „digitalnu laboratoriju“ koja je nudila pregled predmeta u kolekciji, ali je vođena na prilagođenom softveru koji je na kraju povučen.
Pre tri godine, McMurray je počeo da postavlja kolekcije na mreži, kao što to čini većina muzeja. MoPOP koristi bazu podataka pod nazivom The Museum Sistem, ili TMS, sa kataloškim dodatkom koji se zove e-Museum.

Proces je spor zbog budžetskih i kadrovskih ograničenja

Trenutno, trezor onlajn kolekcija sadrži samo 213 artikala – ali biće zabavno i vredno iskustvo izgubiti se u datotekama.
PCPress.rs Image
Postoji otrcana rukom pisana set lista iz The Beatlesa iz oko 1962; tu je šešir Devo Energy Dome iz 1980. i pleteni šešir koji je nosio Kurt Cobain iz Nirvane.

Unosi o gitarama uključuju instrumente koje sviraju Woody Guthrie, Bo Diddley, and Gene Simmons iz KISS-a. A tu su i komadi gitara koje je Hendrix razbio i spalio na Pop festivalu u Montereju 1967.

Neki predmeti su preveliki da bi stali na fizičku policu, ali zauzimaju minimalan prostor na mreži, kao što je Chevrolet Beauville kombi za turneju koji koristi bend Soundgarden, a prethodno je bio u vlasništvu gitariste Kim Thayil-a.

PCPress.rs Image

McMurray ima cilj da ojača eventualnu onlajn ponudu usmenim i video snimcima koje muzej takođe ima u kolekciji.

Izvor: greekwire

Facebook komentari: