TrendMicro

Rover i dokazi o postojanju života na Marsu

Svi zainteresovani već znaju da je Perseverance rover na Crvenoj planeti s jednim zadatkom – od njega se očekuje da potraži dokaze o tome da je na Marsu nekada bio moguć život. Usput je pronašao nešto drugo – dokaze o prisustvu Zemljana.

PCPress.rs Image

Ovaj rover traga za prošlim oblicima života, ali “razmišlja” i o tome šta je potrebno da planeta u budućnosti postane pristupačnija. Jedan instrument koji je na Mars stigao s roverom agencije NASA, uspeo je da iz ugljen-dioksida koji je uzeo iz marsovske atmosfere napravi kiseonik. U pitanju je MOXIE – Mars Oxygen ISRU Experiment.

Stariji Curiosity dizajn inspirisao je novi, još moćniji rover po imenu Perseverance, koji je put Marsa krenuo u julu 2020, da bi se na njegovu površinu spustio 18. februara 2021. Mnogi su bili zabrinuti, budući da je sletanje opisivano kao „sedam minuta užasa“. Rover veličine prosečnog automobila se ipak spustio na susednu planetu, u oblast Jezero kratera, gde mnogi objekti nose imena po toponimima sa naših prostora. Osnovni cilj je potraga za tragovima života. Uz pomoć bušilice, koja je smeštena na vrh robotske ruke, rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da materijali na Zemlju stignu početkom 2031. godine.

Pročitajte i:  NASA i potraga za životom na Marsu

Perseverance je sa sobom poneo mnoge instrumente, a Jedan od zanimljivijih je MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment), koji je dizajniran da generiše kiseonik iz marsovskog vazduha, koji sadrži 95% ugljen-dioksida. Slična oprema daleko većih razmera bi u budućnosti trebalo da pomogne u teraformiranju Crvene planete, a ovaj momenat bi mogao da označi početak ozbiljnih testiranja.

MOXIE je uspešno ispunio prvi deo zadatka, pa je to druga tehnologija koja je postigla uspeh na Crvenoj planeti, nakon što je Ingenuity helikopter izveo prvi let. Instrument je veličine tostera, a uspeo je da proizvede pet grama kiseonika, što je količina koja može da omogući disanje u trajanju od desetak minuta. NASA već razmišlja o sličnim instrumentima koji će biti većeg kapaciteta, koji bi u budućnosti mogli da omoguće proizvodnju značajnijih količina kiseonika, pa učesnici misija boce s ovim gasom neće morati da nose sa Zemlje.

Pročitajte i:  Asteroid Ryugu: Rudno bogatstvo u kosmosu

Kiseonik može da posluži i za proizvodnju goriva za rakete, pa tako MOXIE predstavlja važan korak ka većoj samostalnosti misija. Procenjuje se da trenutni model može da proizvodi oko deset grama kiseonika na sat, te tako od elemenata s udaljene planete napravi gas koji čoveka održava u životu.

Ali da se vratimo na trenutni položaj slavnog rovera – NASA je nedavno objavila fotografiju dva objekta pored kojih je Perseverance prošao. Radi se o padobranu i metalnoj kapsuli uz pomoć kojih se rover veličine prosečnog automobila spustio na površinu Marsa.

Rover se trenutno kreće ka isušenoj delti u oblasti Jezero Crater a naučnici veruju da je na tom mestu jednom bilo jezero. Zbog toga je to lokacija koja se trenutno smatra najsavršenijom za potragu za dokazima o tome da je na Crvenoj planeti jednom bilo mikroskopskih oblika života.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,