BIZIT plus

RRC IaaS – Oblak kao servis

RRC kao vodeći regionalni SEE distributer IT opreme postao je u oktobru 2015. godine sertifikovani Cisco Cloud provider, čime je još jednom pokazao posvećenost value‑added konceptu savremenog IT distributera. Ovim korakom RRC postao je jedan od pet distributera u Evropi (a jedini u istočnoj i jugoistočnoj Evropi) koji nudi na tržištu ne samo distribuciju IT opreme već i distribuciju cloud servisa. Svim svojim partnerima, RRC u saradnji s kompanijom Cisco omogućava korišćenje cloud resursa u vidu Infrastructure as a Service ‑ IaaS, kao i kompletnu podršku u prilagođavanju svojih rešenja u konkretne ponude koje se mogu koristiti kako bi se krajnji korisnici usluga brže i efikasnije prilagodili regionalnoj IT tranziciji, čiji smo i sami nezaobilazni i aktivni učesnici.

shutterstock_139484498IaaS je samo prvi korak u ovom smeru, kao osnovni i polazni servis u skoro svakom cloud okruženju. Već u prvoj polovini ove godine RRC Service portfolio će se upotpuniti Backup as a Service uslugom, dok će u kasnijim fazama kroz RRC Service Catalog biti dostupni servisi i mnogih drugih cloud provajdera u regionu i šire.

Ovakav vid saradnje trebalo bi da omogući svim partnerima i korisnicima olakšano i ubrzano prihvatanje kako postojećih, tako i novih servisa, kao ključnih elemenata u okviru novog načina sklapanja sistemskih rešenja na IT tržištu. Takođe, cilj nam je i da drugim cloud provajderima olakšamo distribuciju njihovih IT servisa u regionu koji pokriva RRC.

Pročitajte i:  Cisco otpušta hiljade zaposlenih

RRC Cloud Infrastructure as a Service omogućava korišćenje kompletno virtuelizovane kako mrežne, serverske tako i storage platforme, koristeći primarno Cisco Cloud rešenja u saradnji sa ostalim vendorima koje RRC predstavlja na SEE tržistu. Ovakav način poslovanja omogućava korisnicima 24×7×365 IaaS infrastrukturu sa 99,99% dostupnosti servisa na godišnjem nivou i odgovarajućim security rešenjima baziranim na proizvodima renomiranih vendorskih platformi u ovom polju IT industrije.

Prilikom odlučivanja potencijalnog korisnika za migraciju svoje infrastrukture u cloud, izdvajaju se dva odlučujuća faktora: rapoloživost i dostupnost servisa (HA – High Availability) i sigurnost podataka.

Visoka raspoloživost i dostupnost (HA) IaaS servisa postignuta je kako na serverskom, mrežnom tako i na storage nivou infrastrukture, kombinovanjem enterprise tehnologija različitih platformi, bazirajući se na Cisco High‑Availability Data Centar dizajnu rešenja:

  • fizička redundantnost svih funkcionalnih komponenti u data centru: redundantni Internet Gateway, redundantni leaf/spine svičevi, redundantni Fabric Interconnect i redundantna serverska/storage insfrastruktura;
  • Layer 2 redundansa: vPC između Fabric Interconnect‑a i leaf svičeva
  • HSRP na N9k svičevima
  • Virtuelizacija mrežnih, serverskih i storage funkcionalnosti.

Sigurnost podatak tretirana je na dva nivoa: u kontekstu sprečavanja napada na sam data centar sa Interneta (napadi izvan data centra), kao i u kontekstu sprečavanja napada unutar data centra (East‑West napadi), ukoliko se napadi generišu sa VM jednog korisnika na VM drugih korisnika u okviru istog data centra. Kao dodatni nivo zaštite, postoji mogućnost per‑tenant virtuelizacije funkcionalosti Cisco ASA firewall‑a (vASA) kojom korisnik može da dodatno zaštiti jednu ili grupu svojih virtuelnih mašina.

Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku

High-Level-Design-Cisco-IaaS-finalJedan od vidova virtuelizacije koji smo implementirali u okviru infrastrukturne arhitekture jeste i storage virtuelizacija. Virtuelizacijom storage rešenja omogućava se znatno jednostavniji, sigurniji i pouzdaniji rad različitih storage sistema grupisanih u jedinstvenu celinu. Ovakav vid rešenja omogućava nezavisni odabir storage vendora pa tako i sama upravljivost raznorodnih storage sistema postaje unificirana i centralizovana.

Storage virtuelizacijom znatno unapređujemo efikasnost i dostupnost resursa i aplikacija unutar celokupne IT infrastrukture, konsolidujemo storage infrastrukturu, umanjujemo troškove održavanja, a dobijamo maksimalnu iskorišćenost dosad neiskorišćenih resursa postojeće opreme. Korišćenjem tehnologija opisanih u ovom tekstu, kompletnim virtuelizovanjem IT infrastrukture, obezbeđujemo potpunu neprekidnost i dostupnost podataka za naše korisnike, čak i pri neplaniranim ispadima delova sistema. Ovakav vid virtuelizacije obezbeđuje nam High Avilability – HA na nivou servisa.

Korisnicima je omogućeno i da u zavisnosti od svojih poslovnih potreba i aplikacija koje bi koristile RRC infrastrukturu, izaberu odgovarajući tip diskova – SATA, SAS ili SSD diskove, kao i svakodnevnu zaštitu i backup produkcionih podataka, a takođe i Business Continuity and Disaster Recovery podataka u okviru RRC IaaS cloud servisa, kao nezaobilazne komponente svakog Enterprise Data Center Infrastructure rešenja.

Pročitajte i:  Uvodnik: Cloud i druge tranzicije

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa uslovima korišćenja RRC IaaS/BackupaaS servisa ili želite da besplatno testirate servis, pošaljite e‑mail na cisco@rrc.rs, biće nam zadovoljstvo da odgovorimo.

(Objavljeno u časopisu PC#230)

Pročitajte još:

Kako da bezbolno migrirate u cloud?

Kako se u razvijenim zemljama koristi cloud u javnoj upravi?

UniDocs i Business Box čekaju u oblaku

 

Facebook komentari: