TrendMicro

Rudarenje u svemiru i vodena prošlost dalekog asteroida

Mnogo pre nego što se odvojio od matičnog nebeskog tela, te samostalno krenuo na put kroz kosmos, maleni asteroid Bennu bio je deo vlažnog sistema, na šta ukazuju dokazi koje je prikupila letelica agencije NASA.

PCPress.rs Image

Naime, NASA-ina letelica OSIRIS-Rex, koja je nakon dvogodišnjeg putovanja na Bennu stigla 3. decembra, trenutno se nalazi na oko 19 kilometara od površine asteroida. Sa letelice su stigli podaci o tome da se na površini nalaze minerali koji potiču iz materijala koji podseća na glinu, što ukazuje da je na asteroidu u dalekoj prošlosti bilo vode. Na osnovu toga došlo se do zaključka da bi asteroidi kao što je Bennu mogli da budu poželjna destinacija za rudarenje u svemiru, budući da dokazi o postojanju vode ukazuju na moguće izvore goriva za buduće misije u kosmosu. Ako bi bile u stanju da pronađu vodu na dalekim asteroidima, buduće misije se ne bi oslanjale na Zemlju kada je gorivo u pitanju, što bi moglo da dovede do toga da odu mnogo dalje od Solarnog sistema.

Pročitajte i:  Kako napraviti teleskop od sunca

Važno je da se napomene da to što je Benu nekada bio deo vlažnog sistema ne znači da i sada na njemu ima vode u tečnom stanju, a budući da ima nešto manje od 500 metara u prečniku, ovaj asteroid je tako mali, da njegova površina nije u stanju da izdrži vodu u tekućem stanju. Pretpostavlja se da se Benu pre oko 800 miliona do milijardu godina odvojio od mnogo većeg asteroida, koji bi verovatno mogao da sadrži vodu i dan danas, a pod uslovom da se u međuvremenu nije raspao u nekoj eksploziji.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,