Top50 Glas publike

Rusija kaznila Google sa 370 miliona dolara

Sud u Moskvi kaznio je Google sa 21,1 milijardi rubalja, odnosno 373 miliona dolara zbog višestrukih propusta za uklanjanje sadržaj koji Rusija smatra nezakonitim. Tu spadaju i lažne vesti o sukobu u Ukrajini, saopštio je ruski regulator za komunikacije.

 

PCPress.rs Image

Google rizikuje da potpuno izgubi rusko tržište

Moskva se dugo protivila distribuciji sadržaja stranih tehnoloških platformi koji nije u skladu sa njenim ograničenjima. Međutim, tinjajući spor se pretvorio u veliku bitku otkako je počeo rat u Ukrajini krajem februara.

Youtube je bio posebna meta Rusije ali za razliku od Twitter-a, Facebook-a i Instagram-a za sada nije blokiran.

Ruski regulator, Roskomnadzor, saopštio je da je Okružni sud kaznio Google sa 21,1 milijardi rubalja zbog toga što više puta nije ograničio pristup zabranjenim materijalima i posebno je kritikovao Youtube.

Regulator navodi da Youtube nije obrisao “lažne podatke o toku specijalne vojne operacije u Ukrajini, diskreditujući oružane snage Ruske Federacije”. Takođe, navodi se da Youtube dozvoljava sadržaj koji promoviše ekstremističke stavove i poziva decu da učestvuju u neovlašćenim protestima.

Pročitajte i:  DuckDuckGo i zabrana pop-up prozora

Kazna je određena na osnovu udela godišnjeg prometa Google-a u Rusiji. Krajem prošle godine Google-u je izrečena slična kazna od 7,2 milijarde rubalja. Takođe, bankovni račun ruskog odeljenja u Rusiji je zaplenjen. To je navelo podružnicu da podnese zahtev za bankrot i onemogućilo je plaćanje zaposlenih.

Anton Gorelkin, zamenik šefa parlamentarnog odbora za informativnu politiku, rekao je da Google pokazuje demonstrativno nepoštovanje ruskog zakona.

„Nije teško predvideti do čega će ovakav stav dovesti: Google rizikuje da potpuno izgubi rusko tržište“, rekao je Gorelkin.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,