Rusija odbija lansiranje internet satelita OneWeb

Roscosmos želi obezbeđenu garanciju da se sateliti neće koristiti u vojne svrhe i žele da se britanska vlada odrekne svog udela.

PCPress.rs Image

Za sada nema lansiranja

Ruska svemirska agencija odbila je da lansira internet satelite OneWeb osim ako kompanija ne pruži garancije da se neće koristiti u vojne svrhe i Velika Britanija proda svoj udeo u OneWeb. Roscosmos je trebalo da lansira 36 satelita na raketi Soyuz.

Šef Roscosmos-a, Dmitry Rogozin rekao je da je agencija postavila zahteve kao odgovor na sankcije Velike Britanije protiv Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu. Između ostalog, vlada je zabranila ruskim brodovima da uđu u britanske luke i sankcionisala veći deo ruskog finansijskog sistema.

Kwasi Kwarteng, sekretar za poslovanje i energetiku Velike Britanije, sugerisao je da zahtevi Roscosmos-a nisu bili početni. „Nema pregovora o OneWeb-u: Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ne prodaje svoj udeo“, napisao je on na Twitter-u.

„U kontaktu smo sa drugim akcionarima kako bismo razgovarali o narednim koracima. Rogozin je rekao da će Velikoj Britaniji dati dva dana da ponovo razmisli.

Pročitajte i:  Velika Britanija usvaja svoju verziju Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije

Do danas je 428 OneWeb satelita lansirano u nisku Zemljinu orbitu na raketama Soyuz. OneWeb planira da obezbedi globalnu internet pokrivenost iz svemira koristeći 648 satelita prve generacije.

U međuvremenu, SpaceX je isporučio Starlink satelitske internet terminale Ukrajini nakon obećanja Elon-a Musk-a. Veruje se da vlada može koristiti Starlink da ostane „online“ dok se sukob nastavlja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,