Rusija šalje spasilačku letelicu na MSS

Povratak na Zemlju kapsulom Sojuz MS-22 suviše je opasan. Roskosmos će u februaru poslati novu kapsulu na MSS.

PCPress.rs Image

Letelicom Sojuz MS-22 astronauti su doleteli na MSS u septembru

Rusija priprema misija spasavanja nakon curenja rashladne tečnosti u kapsuli Sojuz spojenoj sa Međunarodnom svemirskom stanicom. NASA navodi da će ruska agencija Roskosmos poslati prazan Sojuz na stanicu 20. februara kao zamenu za oštećenu svemirsku letelicu.

Očekuje se da će se kapsula iz koje curi rashladna tečnost vratiti na Zemlju bez posade negde u martu. Kosmonauti Dmitriy Petelin i Sergey Prokopyev, kao i NASA-in astronaut Frank Rubio, sada će ostati u orbiti nekoliko meseci duže umesto da se vrate u martu kako je planirano.

Letelicom Sojuz MS-22 astronauti su doleteli na MSS u septembru. Oni su trebali istom letelicom da se vrate nakon okončanja misije, ali je 14. decembra počela da curi rashladna tečnost. Istragom astronauta je utrvrđeno da je letelicu Sojuz pogodio mikrometeorit. 

Popravka u svemiru je komplikovana

Roskosmos je ubrzo odlučio da je Sojuz previše opasan da bi se koristio za standardni povratak posade. Temperatura bi tokom ulaska u atmosferu bila opasne za astronaute i opremu. Takođe, popravka u svemiru bi bila nepraktična, jer je procedura preteška, rekao je Sergej Krikalev iz ruske svemirske agencije.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

Dok ne stigne nova letelica MS-23, posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici i dalje je spremna da koristi pokvareni Sojuz za evakuaciju u hitnim slučajevima. Međutim, to nije savršeno rešenje jer bi tri od sedam astronauta bili u mnogo većem riziku tokom povratka. NASA tvrdi da je razgovarala sa kompanijom SpaceX, čija je Dragon kapsula takođe povezana sa MSS-om. NASA razmatra opciju o tome da li bi četvoročlana letelica mogla da primi jednog astronauta Sojuz-a u slučaju da to bude potrebno.

Odnosi između NASA-e i Roskomosa zategnuti su nakon početka rata u Ukrajinu. Rusija je prošlog leta najavila da će napustiti MSS posle 2024.godine kako bi radila na sopstvenoj svemirskoj stanici. U međuvremenu, SAD se spremaju za moguće povlačenje Rusije sa MSS. Međutim, trenutni problemi su primorali dve države da blisko sarađuju, ali verovatno samo trenutno.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,