BIZIT plus

Tesla značajno smanjuje cene EV u SAD i Evropi

Model Y Long Range beleži ogroman pad od 20.500 dolara uključujući federalni poreski kredit.

PCPress.rs Image

Kupci će bez sumnje biti zadovoljni ovim novostima

Nakon stalnog povećanja cena u poslednjih nekoliko godina, Tesla sada drastično smanjnuje cene svojih vozila u SAD i Evropi. Ovo je očigledan pokušaj da kompanija poveća prodaju. Cena za najjeftiniji EV Model 3 RWD, pala je sa 46.990 dolara na 43.990 dolara. Zatim, cena za model Y Long Range sada je manja za 20 odsto. Cena sa 65.990 dolara sada je pala na 52.990 dolara. Model Y Long Range koji dobija oko 7.500 američkih dolara federalnog poreskog kredita, tako da će konačni pad cene biti 20.500 dolara, odnosno preko 30 procenata.

Zatim, cene ostalih modela, uključujući modele S i model X znatno su niže. Takođe, u Nemačkoj cene modela 3 i modela Y snižene su između 1 i 17 odsto, a cene su pale i u Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj.

Da bi dobili popust od 7.500 dolara, kupci će morati da naruče automobile pre sredine marta, kada se očekuje da će biti smanjen na polovinu. Poreski popusti se odnose na SUV vozila čija je cena ispod 80.000 dolara i automobile ispod 55.000 dolara. Model Y spada u obe kategorije, u zavisnosti od broja sedišta, što znači da određeni modeli sa 5 sedišta nisu ispunjavali uslove.

Pročitajte i:  Tesla radi na razvoju robotaksija

Musk je prošlog meseca najavio promene

Krajem prošle godine prema izveštajima Tesline zalihe automobila povećale su se nakon godina odličnih prodaja. Prvo su to pokazali izveštaji u Kini a zatim u SAD. Tesla je nedavno smanjila cene u Kini, a zatim je kasnije odbila da vrati novac kupcima koji su se žalili. Cena za Model 3 sada kreće od 229.900 juana odnosno 33.425 dolara.

Potencijalni kupci će bez sumnje biti zadovoljni ovakvim novostima. Model 3 je prvobitno trebalo da košta 35.000 dolara. Zatim, sa stalim povećanjima stigao na cenu od 46.990 dolara objavljenu u martu 2022.godine.  

Prošlog meseca, Musk je rekao da su „radikalne promene kamatnih stopa“ uticale na pristupačnost vozila i da će Tesla potencijalno smmanjiti cene automobila.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: