BIZIT plus

Rusija zabranila državnim zvaničnicima korišćenje Apple uređaja

Državna obaveštajna agencija tvrdi da je nedavno otkrila špijunsku operaciju vezanu za iPhone.

PCPress.rs Image

Zabrana uključuje sve Apple proizvode

Prema izveštajima Financial Times-a, ruske vlasti zabranile su državnim službenicima korišćenje Apple uređaja za državne i poslovne svrhe. Ministarstvo trgovine zabranilo je upotrebu iPhone-a u obavljanju svakog „radnog zadatka“. Druge agencije, uključujući rusko ministarstvo za telekomunikacije i masovne medije, ili imaju slične zahteve već uspostavljene ili planiraju da ih uvedu uskoro. Prema izveštajima, zabrana pokriva sve Apple proizvode. U nekim slučajevima,  službenici mogu nastaviti da koriste te uređaje za ličnu upotrebu. Međutim, uslov je da njih ne koriste za poslovnu prepisku.

Nakon početka rata u Ukrajini prošlog februara, kompanija je ukinula pristup Apple Pay-u. Kasnije je zatim obustavila svu prodaju proizvoda u Rusiji. Apple je tada jasno stavio do znanja da je odluka bila odgovor na rat. Kompanija je napomenula da podržava „sve ljude“ koji su pogođeni tim događajem.

Zabrana je usledila nakon što je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) početkom juna tvrdila da je otkrila „špijunsku operaciju američkih obaveštajnih agencija“ koja uključuje Apple uređaje. FSB je saopštio da su hiljade iPhone-a, uključujući i one koji se koriste u diplomatskim misijama u zemljama NATO-a, “zaraženi” softverom za nadzor. FSB tvrdi da je Apple blisko sarađivao sa američkim obaveštajnim službama da bi agentima obezbedio “široki spektar kontrolnih alata”. Tehnološki gigant je demantovao te optužbe. Apple je naveo da „nikada nije radio ni sa jednom vladom kako bi integrisao skriveni softver u bilo koji Apple proizvod i da nikada to neće uraditi.

Pročitajte i:  Apple će prodavati svoje Vision Pro slušalice van SAD-a

U širem smislu, ovaj potez pokažuje želju ruske vlade da smanji zavisnost od strane tehnologije. Prema izveštajima The Times-a, predsednik Rusije, Vladimir Putin je prošle godine potpisao dekret kojim je naređeno institucijama uključenim u „kritičnu informacionu infrastrukturu“ da pređu na domaći softver do 2025.godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,