Ruski korisnici Interneta zaobilaze cenzure

Ruski korisnici Interneta su pokazali da umeju da se bore protiv cenzure. Šta je sa ostalim korisnicima Interneta?

PCPress.rs Image

Digitalna gvozdena zavesa

CNN izveštava da je Putin na Rusiju spustio digitalnu gvozdenu zavesu blokiranjem Facebooka i Twittera, zatim Instagrama. U svojim pokušajima da kontroliše narativ o Ukrajini Putin je zabranio veliki broj sajtova. Sa druge strane, Evropa i SAD su takođe spustile digitalnu gvozdenu zavesu sa istim namerama. Većina korisnika Interneta danas je pod pritiskom cenzure. Međutim, ruski korisnici su se pokazali kao digitalno pismeniji, radoznaliji od korisnika ostatka sveta. Dok ruski korisnici Interneta teže da čuju i druge strane, korisnici Interneta u Evropi ne pokazuju slične tendencije. Pre donošenja zaključka ipak treba imati u vidu da stanje u Ukrajini u većoj meri utiče na život Rusa dok Evropljani u biti nastavljaju neometano svoj život. Shodno tome, moguće je da u Evropi postoji manje interesovanja za određene teme.

Ruski korisnici Interneta su pronašli način da se izbore sa cenzurom. Od početka rata u Ukrajini Rusi su masovno pristupili VPN mrežama i aplikacijama za šifrovanu razmenu poruka. Reč je o alatima koji im pružaju mogućnost da pristupe blokiranim veb lokacijama. Tokom poslednje nedelje februara, ruski korisnici su ukupno skinuli 2,7 miliona puta aplikacije VPN. To je trostruko više u odnosu na nedelju ranije. Neke aplikcije su zabeležile rast od 1000%.

Pročitajte i:  Telegram debolokira Chat botove koje koriste ukrajinske bezbednosne službe

Od početka marta aplikacije za razmenu poruka beleže povećan saobraćaj. Aplikacija koja je najbrže počela da raste u Rusiji poslednje dve nedelje je Signal. Signal je preuzet 132.000 puta tokom prošle nedelje što je 28% više nego nedelju dana ranije. Dok je Telegram zabeležio pad korišćenja i novih preuzimanja.

Tokom poslednje dve nedelje Tor je postao najpopularnija platforma za ruske korisnike. I pre nego što se Twitter pridružio ovom pretraživaču Tor je počeo da beleži značajan porast korisnika i saobraćaja.

Ruski korisnici Interneta su pokazali u velikoj meri tehnološku pismenost. Iako CNN tvrdi da je reč o zabilaženju cenzure narativa o Ukrajini, ovakvo ponašanje ruskih korisnika Interneta treba sagledati u sasvim drugim ključu. Ruski korisnici Interneta su se suočili sa drastičnim promena koje su mogle snažno da utiču na njihovo poslovanje, način života i navike. Pronalaženje alternativnih rešenja se može sagledati samo kao potreba da se život nastavi tako gde je stao, a ne kao potreba da se istražuje stanje u Ukrajini.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Sa druge strane, korisnici Evrope ne nisu pokazali veliku želju da saznaju više informacija od onih koji im se plasiraju. To se opet ne može posmatrati kao dokaz da mediji u Evropi imaju autoritet i poverenje, već se može posmatrati i kao opšta nezainteresovanost za temu.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,