ERP 2024

SAD postale drugo tržište po prodaji električnih vozila

SAD su rutinski zaostajale za Evropom i drugim regionima u pogledu usvajanja električnih vozila, ali više ne. Counterpoint procenjuje da je američka prodaja električnih vozila skočila za 79% u odnosu na prethodnu godinu u prvom kvartalu 2023. godine, što je pomoglo da pređe Nemačku i postane drugo po veličini tržište električnih automobila na svetu.

PCPress.rs Image

Tesla prednjači u prodaji svojih EV

Veruje se da su poreski krediti za EV igrali ključnu ulogu u podsticanju prodaje i da su možda pomogli američkoj automobilskoj industriji u celini. Tamo gde je prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem bila stabilna, EV su napredovala. Tesla je predstavljao 62,7% prodaje električnih vozila u ovom kvartalu, a Model Y i Model 3 su zauzeli prva dva mesta.

GM je bio daleko drugi, sa Bolt EUV i regularnim Boltom sa 7,6%. Volkswagen je imao 6,3% tržišta zahvaljujući ID.4. Iako su revidirana pravila suzila listu automobila koji se kvalifikuju za poreske kredite, oni su i dalje spremni da utiču na potražnju.

Rane faze ekonomskog oporavka takođe mogu pomoći u povećanju interesovanja. Povećanje domaće proizvodnje nekih električnih vozila, kao što su VW ID.4 i budući Hyundai modeli, trebalo da prošire asortiman automobila koji ispunjavaju uslove za kredit.

Pročitajte i:  Kina zadržava tržišnu prednost u razvoju baterija

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,