ePlaneta

Sada Huawei ne želi Google servise

Iako se u Huawei-ju nadaju da će uskoro prestati sankcije usmerene ka njihovoj kompaniji, odustali su od planova da u budućnosti koriste popularne Google aplikacije na svojim Android telefonima. Drugim rečima, umesto Play Store-a, Search-a, Google Maps-a, Gmail-a i drugih aplikacija na koje smo navikli na Android-u, Huawei će instalirati sopstvene alternative.

PCPress.rs Image

Samo tokom prošle godine Huawei je prodao više od 240 miliona telefona, što je povećanje od 34 miliona u odnosu na 2018. godinu. Ovo je izvanredan rezultat ako se uzme u obzir da se od sredine maja 2019. godine suočavaju sa pomenutim sankcijama. Mate 30 je bio prvi telefon iz flagship serije koji je lansiran bez Google aplikacija. Trenutno ova kompanija planira da u potpunosti zameni Google Mobile Services (GMS) sa sopstvenim Huawei Mobile Services (HMS) i po svemu sudeći neće se odreći truda koji je uložila u sopstveni ekosistem Android aplikacija. Takođe, ovo će biti preventiva u slučaju da se kompanija u budućnosti ponovo suoči sa sličnim sankcijama.

Pročitajte i:  Google je počeo da blokira veb sajtove sa vestima

Uostalom, Huawei već ima iskustva u funkcionisanju bez Google servisa. Na njihovom domaćem i najvećem pojedinačnom tržištu (Kina), Google nema oficijalno prisustvo na Android telefonima, pa su se kineski korisnici navikli na upotrebu alternativnih aplikacija. Naravno, to će biti mnogo veći izazov u Evropi i ostalim zapadnim tržištima koja su mnogo više zavisna od Google-ovih aplikacija. Da bi to izmenio, Huawei je spreman da samo ove godine investira 3 milijarde dolara u više od 4.000 developera kako bi ubrzano “popunili” aplikacijama HMS system, dok je još jedna milijarda dolara rezervisana za marketinške aktivnosti.

Za popularne aplikacije koje potiču iz Amerike, kao što su Facebook ili WhatsApp, Huawei planira da koristi lokalne posrednike sa sedištem u Evropi, kako bi tim aplikacijama omogućio da funkcionišu na njihovim telefonima, mada za sada nije jasno kako bi to trebalo da izgleda u praksi.

Očigledno je da je Huawei spreman da u početnom periodu izgubi deo tržišta, jer će 2020. godina biti prva u kojoj novi telefoni uopšte neće imati Google aplikacije. S obzirom da će uskoro predstaviti prvi flagship telefon u ovoj godini, P40, koji takođe neće imati Google servise, moći ćemo da procenimo da li će i koliki će biti pad prodaje i da li je Huawei izabrao pravi put.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Izvor: BGR

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,