ERP 2024

Samo 800 prijava za digitalne školske kabinete

PCPress.rs ImageZa učešće u projektu Digitalna škola, vrednom 6,5 miliona evra, koji je pokrenulo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, a koji obuhvata uvođenje digitalnih kabineta u sve osnovne škole u Srbiji, osam dana pred zatvaranje konkursa stigle su prijave za samo 800 od 3200 školskih objekata u Srbiji.

Na dan otvaranja konkursa Mistarstvo je pismom obavestilo sve škole o konkursu, a danas je zbog lošeg odziva škola ministarstvo o ovome obavestilo gradonačelnike i predsednike svih opština, kao i načelnike svih školskih uprava u Srbiji.

“Sve škole moraju omogućiti učenicima pristup savremenim tehnologijama. Ukoliko direktor škole ne podnese zahtev, nekoliko generacija učenika će biti uskraćeno za osnovna znanja i kompjuterske veštine. To sebi ne smeju dozvoliti ni predsednici opština, niti načelnici školskih uprava, sada kada ministarstvo nudi ovakve mogućnosti. Pozivam još jednom sve direktore osnovnih škola u Srbiji da popune formular na adresi www.digitalnaskola.rs i tako omoguće da njihove škole dobiju najsavremeniju opremu za nastavu”, rekla je ministarka za telekomunikacije i infromaciono društvo Jasna Matić.

Ministarstvo smatra da je ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje neophodno za razvoj informacionog društva. Realizacija projekta Digitalna škola omogućava da sve škole u Srbiji imaju savremene uslove za obrazovanje, nezavisno od stepena razvijenosti opštine. U digitalnim kabinetima će pored informatike moći da se uče i ostali nastavni predmeti na interaktivan i deci zanimljiv način u uslovima za učenje kao što to imaju i njihovi vršnjaci u Evropskoj Uniji.

Pročitajte i:  NELT Grupa i UNICEF formiraju strateško partnerstvo da opreme decu veštinama za 21. vek

Digitalni kabinet uključuje do 30 mesta za rad učenika na savremenim, međusobno povezanim personalnim računarima, kao i prateću opremu potrebnu nastavniku da sa učenicima na zanimljiviji način obrađuje nastavni plan i program. U projektu Digitalna škola mogu učestvovati sve osnovne škole čiji su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave. Svaka škola za učešće u programu može prijaviti jedan ili više školskih objekata u kojima ta škola organizuje redovnu nastavu, nezavisno od toga da li već poseduju neku informatičku opremu ili ne.

Rok za prijavu škola je 15.9.2010. godine, a za potrebe ovog projekta Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je uspostavilo i poseban uslužni centar za odgovore na sva pitanja, na broju 011/20 20 200, koji će raditi svakog radnog dana od 9-17 časova.

Izvor: MTID

Facebook komentari: