Top50 Glas publike

Samsung beleži rekordan kvartal još od 2018.godine

Samsung Electronics verovatno će ostvariti svoj najbolji profit za period od tri meseca još od 2018. godine i to sa porastom od 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Uspeh dolazi nakon velike nestašice i dugotrajne potražnje za memorijskim čipovima.

PCPress.rs Image

Velika potražnja za memorijskim čipovima

Operativni profit najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona i memorijskih čipova povećao se na 14,46 biliona von-a (11,2 milijarde dolara) za trenutni kvartal, u odnosu na 12,57 biliona von-a za isti period prošle godine. Zarada od čipova porasla je za 49 odsto na 10,3 triliona von-a. Posao sa čipovima čini oko polovinu profita južnokorejskog tehnološkog giganta.

Analitičar Park Sung-soon, rekao je da očekuje da će američke kompanije kao što su Amazon, Microsoft, Google i Meta nastaviti da kupuju „kako bi zadovoljili rastuću potražnju za uslugama u oblaku“. Zalihe čipova ovih kompanija nisu velike u poređenju sa količinama iz 2018. godine, rekao je Park.

Uzimajući u obzir veliku potražnju za serverima, tajvanski dobavljač elektronike, Foxconn povećao je svoje prognoze za celu godinu i rekao da je optimističan u pogledu trećeg kvartala.

Pročitajte i:  Kako da obrišete keš memoriju na Samsung telefonu

Proizvođači čipova širom sveta suočavaju se sa smanjenom potražnjom nakon dve godine pandemije. Tada su ljudi kupovali telefone i laptopove kako bi radili na daljinu, što je rezultiralo nedostatkom čipova. Zatim su kompanije, uključujući i proizvođače automobila plaćali mnogo više za ključne čipove i time podigli rast cena.

Zabrinutost zbog inflacije i dalje traje

Takođe, nedavna zatvaranja u Kini zbog korona virusa smanjila su potražnju potrošača i podstakla inflaciju, što je rezultiralo naglim padom prodaje pametnih telefona. Zabrinutost zbog visoke inflacije i rata u Ukrajini, podstiču potrošače i kompanije da smanje svoje budžete.

Proizvođač memorijskih čipova Micron Technology prošle nedelje prognozirao je da će prihod za kvartal biti mnogo lošiji od očekivanog i rekao da je tržište „znatno oslabilo u veoma kratkom vremenskom periodu“.

Kompanija TrendForce navodi da su cene specifičnih DRAM čipova, koji se koriste u tehnološkim uređajima i serverima, pale za oko 12 odsto prošlog meseca u odnosu na godinu dana ranije, signalizirajući manje marže za proizvođače čipova u narednim kvartalima.

Prema očekivanjima analitičara, Samsung-ov profit mobilnog poslovanja će pasti za nekih 17 odsto na 2,7 biliona von-a u odnosu na godinu dana ranije. Isporuke pametnih telefona iznosiće negde između 61 i 68 miliona jedinica u drugom kvartalu ove godine, dok je u prvom kvartalu taj broj iznosio 74 miliona.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Watch 5 Pro - Pamet na zglobu

Takođe, očekivanja su da će se isporuke pametnih telefona u Kini kao najvećem svetskom tržištu pametnih telefona ove godine smanjiti za 18 odsto.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,