BIZIT plus

Samsung će sagraditi fabriku za čipove u Teksasu

Izgradnja fabrike će dodatno podstaći proizvodnju poluprovodnika u SAD.

PCPress.rs Image

Samsung ulaže 17 milijardi dolara

Samsung je rekao da će izgraditi fabriku za proizvodnju čipova u Teksasu, baš kada su SAD počele da se zalažu za proširenje proizvodnje poluprovodnika u zemlji.

Korejski tehnološki gigant će uložiti 17 milijardi dolara u novo postrojenje, koje će između ostalog proizvoditi vrhunske i napredne čipove za pametne telefone, 5G tehnologiju i veštačku inteligenciju. Prema pisanju Wall Street Journal-a, planirano je da izgradnja fabrike počne naredne godine, dok se proizvodnja očekuje u drugoj polovini 2024. godine.

Američka vlada preduzima korake ka jačanju proizvodnje poluprovodnika u SAD, nakon globalnog nedostatka čipova izazvanog zatvorenim postrojenjima i velikom potražnjom za računarima i drugim uređajima tokom pandemije.

Problem nedostatka čipova ima ogroman uticaj na sve industrije ove godine, proizvođači automobila poput GM-a i Ford-a morali su da obustave ili smanje proizvodnju u svojim američkim fabrikama zbog ograničenja u snabdevanju.

Samsung je tražio lokacije u Arizoni, Njujorku i Floridi za novi projekat i takođe je uzeo u obzir Ostin, gde ima postojeću fabriku. Na kraju je kompanija odabrala grad Tejlor u Teksasu za svoj novi objekat zbog izdašnih poreskih olakšica i podsticaja koje je nudio, kao i zbog sposobnosti grada da radi i u slučajevima isključenja ili nestanka struje i problemima sa snabdevanja električnom energijom.

Pročitajte i:  Samsung najavio 2 nm AI čipove sa HBM3 memorijom

Kim Ki-nam, izvršni direktor Samsung Electronics Device Solutions Division-a, rekao je u izjavi:

„Sa ciljem da otvorimo novi objekat u Tejloru, Samsung postavlja temelje za još jedno važno poglavlje u našoj budućnosti. Sa većim proizvodnim kapacitetom, moći ćemo bolje da zadovoljimo potrebe naših kupaca i doprinesemo stabilnosti globalnog lanca snabdevanja poluprovodnicima . Takođe smo ponosni što otvaramo više radnih mesta i podržavamo obuku i razvoj talenata za lokalne zajednice, obzirom da Samsung slavi 25 godina proizvodnje poluprovodnika u SAD.“

Izvor: Engadget

Facebook komentari: