ERP 2024

Samsung Galaxy Z Fold5 – Sve po starom

Galaxy Z Fold serija svake godine stigne s određenim unapređenjima, ali u okviru iste formule. Da li je došlo vreme za ozbiljnije promene? Tržište kaže da nije, jer najviše prodatih telefona ovog tipa – više od 80 odsto – upravo je Galaxy Z Fold. Hoće li ostati tako?

PCPress.rs Image

Pitanje je sasvim legitimno i odraz je činjenice da su telefoni sa savitljivim ekranima nov koncept, a korisnici suočeni s ne baš sasvim poznatim biraju da poklone poverenje proverenom brendu. No, medeni mesec je prošao, na tržištu imamo puno konkurenata – istina, u Evropi daleko manje nego na Dalekom istoku. Da li je dovoljno uneti par izmena?

Novina je malo i u principu Galaxy Z Fold četvrte i pete generacije dele skoro sve bitne stavke. Novajlija je dobio ovogodišnji Snapdragon 8 Gen 2 čipset, što je unapredilo potrošnju. Snage nije nedostajalo ni prethodniku, ali je konstantno poboljšanje odnosa potrošnje i snage veoma značajno, pa tako možete da očekujete petnaestak procenata bolje performanse baterije, što je značajno jer kapacitet nije naročito izdašan. Vredi pomenuti da je ekran sada izrađen tako da nema nikakvih useka kada je sklopljen, već dve površine odlično naležu jedna na drugu. Dobru izradu prati i Gorilla Glass Victus 2 zaštita, spram prošlogodišnjeg Victus+. Lepo je videti i poneki detalj, kao što je srebrni prsten na izbočinama kamere, koji će sprečavati potencijalna grebanja i oštećenja. Došlo je i do simbolične redukcije gramaže, i više nego simbolične redukcije debljine.

PCPress.rs Image

Budući da su oblik i forma ostali isti, i dalje imamo veoma uzan spoljni ekran (6,2“, 23 : 9 odnos strana), dok rasklapanjem uređaj efektivno postaje tablet od 7,6“ s gotovo kvadratnim stranicama. Ideja je dobra u osnovi – eksterni ekran služi da na njemu obavljate brze i jednostavne stvari, a kada želite da se nečemu ozbiljnije posvetite, otvorite veliki ekran i dobijete više površine.

Pročitajte i:  Može li AI da bude urednik vesti?

Međutim, i dalje se eksterni ekran koristi u nekih 60-70 odsto situacija, i previše je uzan. Ovo se prenosi još od druge generacije Z Fold telefona, dok konkurencija brzim hodom sustiže i udara upravo u ovaj segment, kreirajući sklopivi telefon koji u sklopljenom stanju zapravo ima ekran istovetan onom na koji smo navikli na bilo kom smartfonu, udobniji i upotrebljiviji za korišćenje.

Oba ekrana su izuzetno kvalitetna, i kada otvorite unutrašnji, shvatićete zašto Samsung i dalje uživa toliku prednost. Softverske optimizacije su ključ upotrebe telefona na preklop, a ovde imate milion mogućnosti po pitanju multitaskinga, prilagođavanja širokom ekranu, podeli ekrana na više delova i slično.

Android 13 prati One UI 5.1.1 verzija interfejsa, i Samsung-u se mora priznati da sjajno radi posao po pitanju softverske podrške. No, da je spoljni ekran standardnog formata, nikakvo izmišljanje tople vode mu ne bi ni bilo potrebno.

Ostatak telefona je isti kao prošlogodišnji. Sistemsku memoriju od 12 GB prati brzo UFS 4.0 skladište, aluminijumski frejm i AKG stereo-zvučnici su i dalje tu, kao i podrška za skener otiska prsta na boku uređaja, DeX povezivanje i slično. Kamere su kao kod prošlogodišnjeg modela i premda dobro obavljaju posao, ni prošle godine nisu bile sam vrh onoga što Samsung nudi. Punjača nema u pakovanju, a baterija je ostala na istom kapacitetu od 4400 mAh. Brzine punjenja se takođe nisu promenile – 25 W žičano i 15 W bežično.

Pročitajte i:  Samsung planira da u 2026. godini pređe na 1.4 nm proces proizvodnje čipova

Samsung Galaxy Z Fold5 je odlično optimizovan model, koji je pod žestokim pritiskom konkurencije, što će se tek osetiti, jer kada imate 80 odsto tržišta, teško da možete bolje – a opet, morate. Ozbiljniji iskoraci biće dobrodošli u narednim generacijama. Ako ste vlasnik nekog od prethodnih Z Fold telefona, nema puno motiva za prelazak, a ukoliko se dvoumite oko prelaska na ovu formu uređaja, unutrašnji ekran zaista donosi vrhunsko iskustvo i otključava novu dimenziju doživljaja mobilnog telefona. U svakom slučaju, (skupocena) odluka je na vama.

Korisna adresa: samsung.com/rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,