Data centri 2024

Samsung predstavio senzor kamere za telefone rezolucije 200 MP

Najnoviji Samsung-ov senzor za kamere nosi naziv Isocell HP1 i donosi rezoluciju od neverovatnih 200 MP. To ga čini senzorom sa najvećom rezolucijom za mobilne telefone. Maksimalna rezolucija fotografija snimljenih ovim senzorom je 16.384 x 12.288 piksela.

senzor

Spajanje piksela

Ipak, treba imati na umu da megapikseli nisu toliko važni za kvalitet fotografije. Mnogo je važnije kolika je veličina svakog piksela, jer od toga zavisi koliko svetlosti može da „uhvati“. Drugim rečima, veći piksel (i senzor u celini) donosi kvalitetnije fotografije. Samsung je na ovom senzoru pokušao da dobije obe stvari – i male piksele i odličan kvalitet. To je ostvareno spajanjem više piksela u jedan (virtuelni) veći piksel koji se upotrebljava u uslovima lošeg osvetljenja. U Isocell HP1 senzoru upotrebljena je potpuno nova tehnologija varijabilnog spajanja piksela nazvana ChameleonCell. Ona, u zavisnosti od osvetljenja omogućava da se spajaju 2 x 2 piksela ili 4 x 4 piksela.

PCPress.rs Image

U situaciji kada se koriste 4 x 4 spojena piksela, izlazna rezolucija fotografije je 12.5 MP. Tim procesom se hardverski pikseli veličine 0.64 μm pretvaraju u piksele veličine 2.56 μm koji omogućavaju znatno veće apsorbovanje svetlosti i veću osteljivost, što na kraju rezultuje svetlijom i oštrijom fotografijom sa više detalja, snimljenom tokom noći.

Pročitajte i:  Knox Journals: Neka je vaša bezbednost uvek pod kontrolom - vaši podaci se koriste tačno onako kako vi smatrate prikladnim

Novi senzor je trenutno u fazi testiranja i još uvek nije poznato kada će biti komercijalno dostupan.

Izvor: ARS Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,