BIZIT plus

Samsung radi na prilagođenom CPU-u za svoje telefone

Samsung je ove godine odlučio da preskoči Exynos procesore za svoje Galaxy S23 telefone i veruje se da kompanija radi na internom procesoru koji će biti lansiran 2025.

PCPress.rs Image

Samsung bi se mogao vratiti prilagođenom CPU-u, ali nemojte očekivati skoro izdanje

Sada, korejski Pulse News izveštava da Samsung Electronics ide korak dalje i da je organizovao tim za razvoj prilagođenog CPU jezgra, pozivajući se na više izvora. Takođe se veruje da je firma angažovala bivšeg AMD zaposlenog koji je bio odgovoran za razvoj CPU-a da vodi ovaj novi tim. Pulse News je takođe izvestio da Samsung ubrzava rad na procesoru za pametne telefone sledeće generacije – odgovara datumu lansiranja 2025. i tvrdi da bi se mogao zvati Galaxy Chip. Korejska publikacija sugeriše da će se Samsung držati tehnologije Arm CPU za ovaj novi procesor, zahvaljujući tome što je razvoj prilagođenog CPU-a još uvek u ranoj fazi.

Povratak na prilagođene procesore

Samsung se trenutno oslanja na gotova Arm CPU jezgra za svoje Exynos procesore, ali bi pravljenje sopstvenih prilagođenih jezgara teoretski omogućilo poboljšanu snagu i bolju efikasnost. U stvari, Qualcomm ide ovim putem sa svojim nadolazećim Orion CPU-om, za koji se očekuje da će se naći u PC čipovima i na kraju u procesorima za pametne telefone.

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Međutim, ovo ne bi bio prvi put da Samsung ima prilagođeno CPU jezgro u svojim procesorima pametnih telefona. Kompanija je ranije koristila prilagođena Mongoose CPU jezgra u Exynos procesorima od 2016. do 2020,  ali je ukinula svoj CPU tim 2019. godine, odlučivši se da koristi Arm CPU od 2021. nadalje. Benchmarking Exynos 990 (koji je bio poslednji Samsung čipset koji je koristio prilagođene CPU) pokazao je performanse jednojezgrenog CPU-a na istom nivou kao i Snapdragon 865. Međutim, Samsungov čipset je izgubio u drugim oblastima.

Drugim rečima, prilagođeni CPU nije baš etalon za odličan procesor. Proizvođači čipova takođe moraju da se usredsrede na oblasti kao što su grafika, mašinsko učenje, obrada slika i ukupno trajanje baterije. Ipak, ova tehnologija bi Samsungu mogla dati neke opcije ako Armovi mobilni CPU-i nisu dovoljno moćni ili efikasni u budućnosti.

Izvor: Androidauthority

 

Facebook komentari: