Samsung Semiconductor prijavio ogromne gubitke

Poslovna jedinica Samsung-a, Samsung Semiconductor prijavio je operativne gubitke u iznosu od 3,4 milijarde američkih dolara. Rezultati zarade Samsunga za prvi kvartal 2023. godine dramatično su različiti od istog perioda prošle godine kada je kompanija prijavila veliki porast profita.

PCPress.rs Image

Potražnja za poluprovodnicima poslednjih meseci se smanjila

Tehnološka kompanija je objavila zaradu od 47,5 milijardi dolara i operativni profit od samo 477 miliona dolara. Rezultati su takvi uglavnom zbog toga što je njihova poslovna jedinica za poluprovodnike prijavila rekordne gubitke. Odeljenje Samsunga, koje se bavi  prozvodnjom i prodajom poluprovodnika, prijavilo je zaradu od 10,2 milijarde dolara. Međutim, odeljenje je prijavilo i operativne gubitke od 3,4 milijarde dolara za prvi kvartal.

Izgleda da se potražnja za poluprovodnicima poslednjih meseci smanjila. Odeljenje je prijavilo samo 201 milion dolara operativnog profita u četvrtom kvartalu 2022. godine. U ovom kvartalu, Samsung je za smanjenje ukupne potražnje okrivio tekuće prilagođavanje zaliha, kao i ekonomsko usporavanje i oslabljenu potrošnju kupaca. Međutim, kompanija očekuje da će se potražnja polako oporaviti u drugoj polovini godine.

Pročitajte i:  Samsung prodaje akcije

Uprkos gubitku ukupnog profita, mobilna divizija Samsunga dobro je poslovala u prvom kvartalu. MX i Networks kompanije, koji pokrivaju mobilne uređaje i opremu za telekomunikacione mreže, prijavili su zaradu od 23,7 milijardi dolara. Operativni profit je iznosio 2,9 milijardi dolara. Samsung navodi da, iako je ukupna potražnja za pametnim telefonima bila niska, tržište za premium uređaje je poraslo u odnosu na prošlu godinu. Za pozitivan učinak odeljenja je zaslužan Galaxy S23, posebno Galaxy S23 Ultra.

Buduće, MX poslovanje kompanije fokusiraće se na podršku za prodaju Galaxy S23 uređaja. Istovremeno će se jačati marketing sklopivih telefona kako bi se povećala svest o uređajima pre nego što se pojavi sledeća generacija. Očekuje se da će Samsung predstaviti svoje sledeće sklopive uređaje u drugoj polovini godine. Verovatno će se to dogoditi u avgustu kao što je to i ranije bio slučaj.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,