Facebook se i dalje koristi za pravljenje lažnih recenzija

Pronađeno je 14 grupa koje se bave trgovinom recenzijama za gotovinu ili besplatne proizvode – uključujući slušalice, satove za fitnes i prskalice na solarni pogon.

PCPress.rs Image

Facebook i dalje koriste ljudi koji prave lažne recenzije proizvoda sa pet zvezdica

Grupa za prava potrošača, Which? prvi put je izvestio o takvim grupama 2018. godine – a vlada priprema zakone za rešavanje ovog problema. Facebook je rekao da ulaže u nove tehnologije kako bi izbacio lažne kritike.

„Prevarne i obmanjujuće aktivnosti nisu dozvoljene na našim platformama, uključujući nuđenje ili trgovanje lažnim recenzijama“, rekao je zvaničnik kompanije Meta, koja je vlasnik Fejsbuka.

Uprava za konkurenciju i tržišta istražila je Amazon i Google zbog zabrinutosti da bi lažne recenzije sa pet zvezdica mogle da zavaravaju kupce 2021.

Zatim, u aprilu 2022. godine, vlada je predložila nova pravila, uključujući i pravilo po kojem je „očigledno nezakonito“ da se plaća nekome da piše ili hostuje lažne kritike.

Kaže da prosečno domaćinstvo u Velikoj Britaniji potroši oko 900 funti svake godine pod uticajem onlajn recenzija.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Očekuje se da će nova pravila biti deo Zakona o digitalnim tržištima, konkurenciji i potrošačima, koji će biti objavljeni u narednim nedeljama.

Grupa za prava potrošača, Which? kaže da su istraživači pronašli 14 Facebook grupa koje nude gotovinu ili proizvode u zamenu za recenzije na Amazonu, Google-u ili Trustpilot-u. Ukupno je bilo više od 62.000 članova u grupama.

Kada je istraživač kontaktirao člana jedne od najpopularnijih grupa i rekao im da mu se sviđaju neki od proizvoda koji se tamo dele, rečeno mu je da kupi jedan od proizvoda i da će mu biti vraćen novac ako mu daju recenziju sa pet zvezdica.

„Uprkos prethodnim intervencijama regulatora, naši najnoviji nalazi sugerišu da industrija posvećena trgovanju lažnim recenzijama nastavlja da napreduje na Facebooku“, kažu iz Which-a.

Amazon se dugo borio protiv lažnih recenzija na svojoj platformi, a u julu je pokrenuo pravni postupak protiv administratora više od 10.000 Facebook grupa.

Zvaničnik Amazona rekao je da je „u poslednjih nekoliko nedelja“ pokrenuo dalje pravne mere protiv više od 20 veb lokacija koje se bave lažnim recenzijama.

Pročitajte i:  Google Pixel 9 serija imaće tri modela telefona

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,