BIZIT plus

Samsung objavio rekordan prihod

Samsung-ov konsolidovani prihod za četvrti kvartal 2021.godine dostigao je 76,57 biliona korejskih vona (63,7 milijardi dolara), objavio je tehnološki gigant u svom najnovijem izveštaju o zaradi. To je kvartalni rekord za kompaniju. Rast prihoda u tom periodu uglavnom vođen povećanom prodajom njenih pametnih telefona, televizora i kućnih aparata.

PCPress.rs Image

Kompanije je dodelila bonuse zaposlenima

Operativni profit od 13,87 biliona KRW (11,5 milijardi američkih dolara) u kvartalu koji se završava 31. decembra 2021.godine bio je niži od prethodnog kvartala. Međutim, to je bilo zbog bonusa koje je kompanija dodeljivala zaposlenima za sezonu.

Kompanija je takođe prijavila novi istorijski maksimum prihoda od 279,6 biliona KRW (232,5 milijardi USD) za celu 2021.godinu, zajedno sa operativnim profitom od 51,63 biliona KRW (42,9 milijardi USD).

 Samsung-ovo poslovanje sa memorijom, koje je tipično najveći proizvođač novca, doživelo je pad prihoda u odnosu na prethodni kvartal zbog globalne krize lanca snabdevanja i blagog pada cena.

Dok je potražnja za memorijskim proizvodima ostala jaka, kompanija kaže da nije vršila pritisak na prodaju tako agresivno kao što to obično čini nakon razmatranja nivoa zaliha i izgleda tržišta.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy AI je stigao u Srbiju

Odeljenje memorije objavilo je konsolidovani prihod od 26,01 biliona KRW (21,6 milijardi američkih dolara) i operativni profit od 8,84 biliona KRW (7,35 milijardi dolara) u četvrtom kvartalu 2021.godine.

U trećem kvartalu je ostvarilo 26,41 milijardu KRW (61 milijardu dolara) u konsolidovanom prihodu i KRW 10,06 biliona (8,36 milijardi USD) u operativnom profitu.

Samsung-ovo kombinovano poslovanje sa mobilnom i potrošačkom elektronikom, koje se sada zove Mobile eXperience ili MX, ostvarilo je 28,95 biliona KRW (24 milijarde američkih dolara) konsolidovanog prihoda i 2,66 biliona KRW (2,2 milijarde dolara) operativnog profita.

Blago povećanje prihoda je uglavnom rezultat velike prodaje njegovih premium pametnih telefona, odnosno njegovih sklopivih uređaja i uređaja iz serije Galaxy S. Takođe i računara, tableta i nosivih uređaja tokom praznične sezone.

Kao i u prethodnom tromesečju, na profitabilnost odeljenja uticali su Samsung-ovi marketinški napori za svoje sklopive uređaje i za lansiranje svojih nadolazećih modela ove godine.

Rast se očekuje 2022. godine

Poslovanje sa mobilnim panelima kompanije zabeležilo je povećanje zarade zbog velike potražnje za novim pametnim telefonima. Gubici su postali veći za Samsung-ovo poslovanje sa velikim panelima. Međutim, zbog pada cena LCD-a i početnih troškova vezanih za njegove ekrane Quantum Dot. Samsung je takođe zabeležio snažnu prodaju svojih premium i lifestyle televizora. Poslovanje sa vizuelnim ekranima zabeležilo je niži operativni profit u odnosu na kvartal zbog rastućih troškova materijala i logistike.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija: siguran put do savršenog snimka

Za 2022.godinu, Samsung očekuje rast svog poslovanja sa memorijom zbog veće potražnje servera i poslovanja sa panelima za ekrane od novih izdanja pametnih telefona.

Međutim, kompanija je u svom izveštaju jasno stavila do znanja da takođe očekuje da će problemi sa snabdevanjem povezanim sa COVID-om i drugi problemi i dalje biti prisutni i uticati na njeno poslovanje.

Uprkos tim ograničenjima, veruje da će njegovo MX poslovanje i dalje donositi rast prihoda i profita vođen novim vodećim modelima i većom prodajom 5G pametnih telefona na masovnom tržištu. Samsung ima događaj Unpacked zakazan za 9. februar, gde će predstaviti sledeću vodeći model S serije koji će naslediti Galaxy S21 liniju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: