BIZIT plus

Samsung tuži kineskog rivala zbog navodnog kršenja patenta

Južnokorejska kompanija Samsung Display podnela je tužbu protiv kompanije BOE Technology. Samsung optužuje kineskog rivala da je prekršio pet njegovih patenata za ekrane koji se koriste u mobilnim uređajima. Tužba uključuje i Apple-ov iPhone 12.

PCPress.rs Image

Rastuća konkurencija na tržištu mobilnih OLED ekrana

Samsung Display, jedinica kompanije Samsung Electronics, zatražila je od suda u Teksasu odštetu za kršenje patenata u vezi sa ekranima koji koriste organske svetleće diode (OLED) koje je isporučio BOE. Samsung takođe traži zabranu od suda da zaustavi uvoz i prodaju pogođenih ekrana.

Slučaj je prijavljen američkom sudu u istočnom Teksasu, koji ima reputaciju i brže donošenje odluka o slučajevima.

Apple koristi OLED ekrane na nekim od svojih Apple Watch i iPhone modela, uključujući najnoviji iPhone 14. Apple navodi da OLED pruža visoku rezoluciju i omogućuje tanji ekran od tradicionalnog ekrana.

Tržištem OLED ekrana dominira Samsung Display, a BOE je smanjio jaz, pretekavši južnokorejski LG Display kao drugog najvećeg proizvođača prošle godine.

„Samsung Display je pretrpeo i nastaviće da trpi, nepopravljivu štetu kao rezultat kršenja “599 patenta” od strane tužene kompanija za šta ne postoji adekvatan pravni lek, osim ako ovaj sud ne naloži povredu tuženih”. U tužbi, kompanija se poziva na “patent 599”, koji poboljšava kvalitet slike uređaja.

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

U decembru, Samsung Display je podneo žalbu američkoj komisiji za međunarodnu trgovinu. Kompanija je tada navela kršenje patenta od strane brojnih kompanija koje prodaju OLED ekrane kao zamenske ekrane za mobilne uređaje. Agencija je zatim pokrenula istragu.

Na pitanje analitičara o rastućoj konkurenciji na tržištu mobilnih OLED ekrana, izvršni direktor kompanije Samsung Display, Choi Kwon-young rekao je u januaru prošle godine da kompanija aktivno traži načine da dobije kompenzaciju za svoju intelektualnu svojinu.

Južna Koreja predstavlja proizvodni pogon za proizvode u rasponu od čipova i displeja do automobila. Međutim, južnokorejske kompanije se suočavaju sa rastućom pretnjom rivala iz Kine.

Prošlog meseca, bivši izvršni direktor kompanije Samsung Electronics optužen je zbog sumnje da je ukrao tehnologiju Samsunga za čipove, preneo je u Kinesku komaniju i time ugrozio nacionalnu ekonomsku bezbednost.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: