Računari i Galaksija

SAOP: Uštedite novac i vreme programskim rešenjem

SAOPKompanija SAOP d.o.o. iz Novog Sada je u Nišu i Novom Sadu, u saradnji s regionalnim privrednim komorama, organizovala poslovno‑edukativni skup na temu „Pravovremenim informacijama do pravih poslovnih odluka“ i uz najnovije IT trendove u poslovanju predstavila svoja informaciona rešenja iCenter.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 97,8% srpskih preduzeća koristi računar u svom poslovanju, a prema anketi, samo 11,5% njih koristi ERP (Enterprise Resource Planning – planiranje resursa u korporacijama) sisteme. Iako domaće IT investicije i zapošljavanje IT stručnjaka beleže rast, još smo daleko ispod proseka razvijenih zemalja, što i stvara uslove za odliv mozgova.

Šta sve donosi ERP?

U procesu prilagođavanja zahtevima tržišta, srpska preduzeća s postojećim poslovnim rešenjima često se nalaze u situaciji da do pravih informacija dolaze teško ili nedovoljno brzo. Tako sebi zatvaraju mogućnost brzog prilagođavanja i adekvatnog odgovora na zahteve tržišta. Gospodin Arijan Avramov, šef Službe za plan i analizu Regionalne privredne komore Novi Sad, rekao je: „Regionalna privredna komora Novi Sad kroz ovakve edukacije svojih članica nastoji da radi na obezbeđenju najboljih mogućih uslova u funkciji unapređenja biznisa. Ovog puta smo u saradnji s kompanijom SAOP iz Novog Sada uspešno predstavili savremene informacione sisteme i prednosti korišćenja istih u procesu donošenja pravih poslovnih odluka“.

Pročitajte i:  AB Soft: ERP u svetu Androida

Savremeni ERP sistemi su informaciona rešenja koja preduzećima omogućavaju vođenje poslovanja. Aplikacija iCenter je modularan ERP sistem koji pokriva sve oblasti poslovanja: od knjigovodstva, finansija, trgovine, servisne delatnosti i proizvodnje. Omogućava kvalitetno izveštavanje i analize, dokumentacioni sistem i sigurnosni sistem na najvišem nivou, dok domaći stručnjaci brinu o praćenju zakonodavstva i svim promenama. Svi podaci su međusobno povezani, uvek ažurni i tačni.

Jedna od zanimljivijih karakteristika iCenter‑a je svakako mogućnost aktivnog real time obaveštavanja putem e‑mail‑a ili SMS‑a o važnim promenama u poslovanju, npr. o dužnicima, o dospelim obavezama, o isteku ugovora itd. Uz obračun plata, iCenter omogućava i veliku integrisanost s modulom za kadrovsku evidenciju, gde se podaci za obračun automatski povlače zajedno sa sistemom za registraciju radnog vremena. Automatska je i priprema svih refundacija i drugih ličnih primanja, obrazaca za Poresku upravu, obrada obrazaca M‑4/M‑8, veza s platnim prometom je direktna, a pored svega, tu je i mogućnost samostalnog sastavljanja formula za obračun i kreiranja svih template‑a (ugovori o radu, rešenja za godišnji odmor…).

ERP kreira promene

Prema istraživanju Panorama consulting‑a 2012, efekti uspešno implementiranog ERP‑a su mnogobrojni: od poboljšanja usluge korisnicima, smanjenja zaliha, smanjenja troškova rada, povećanja produktivnosti, do smanjenja troškova nabavke itd. Predstavnik novosadskog SAOP‑a Dejan Kontić naglasio je da će „ERP sistem iCenter ne samo zabeležiti sve poslovne promene, već će ih i na organizovan i sistematičan način prikazati u onom obliku koji vam daje mogućnost analize i odlučivanja. Njime ne samo da pratite promene u poslovanju nego vam daje mogućnost da stvarate promene u poslovanju da biste mogli pravovremeno odreagovati i postići uspešan rezultat“.

Pročitajte i:  PC Press video: ERP na zadovoljstvo korisnika – BIZIT panel

Kontić je posebno istakao da je ERP dobar onoliko koliko je dobra podrška: „Podrška je ključna komponenta uspešne saradnje i poverenja među partnerima, a pogotovo kada pričamo o poslovnim rešenjima koja mogu biti kritična za poslovanje preduzeća. U istraživanju koje nad korisnicima programa sprovodi u svetu vodeća kompanija za istraživanje tržišta, TNS Global Market Research, naša podrška korisnicima iCenter‑a je ocenjena kao odlična, i već treću godinu zaredom ocenom premašujemo svetski prosek Gold partnera kompanije Microsoft“.

Nemanja Živković, SAOP d.o.o.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,