ERP 2024

SBB deljenje mreže: Svi za jednog, jedan za sve

Kompanija SBB omogućila je svojim korisnicima brz i lak pristup internetu, čak i kad su van zemlje, u regionu, i to sasvim besplatno. Da biste koristili ovu uslugu, treba da budete pretplatnik SBB postpejd interneta, da budete solidarni i ostavite svoj ruter u UniFi univerzumu.

internet-graphicSigurno vam se desilo da želite da pogledate neki video, ali morate da sačekate da dođete kući jer je WiFi u kafićima prespor, dok je mobilni internet suviše dragocen da bi ga „posrkao“ YouTube klip. I tako, dok tražite brz internet samo nalećete na zaključane privatne mreže. Posebna priča je lov na internet van Srbije, u regionu, gde je lakše naći zlato nego kvalitetan WiFi. Ukoliko ste korisnik SBB postpaid interneta, besplatno rešenje vam je ispred nosa! Gde god je prisutna SBB‑ova UniFi mreža možete se potpuno besplatno nakačiti na mrežu uz vašu šifru SBB naloga. Već sada moguće je koristiti više od 100.000 pristupnih tačaka. Pored toga, SBB je član United Grupe koja ima UniFi mrežu i u zemljama u regionu (Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Makedonija). Ako odete u ove zemlje, nakačićete se bez problema na internet gde god se nalazi neka pristupna tačka ove grupacije. Nakon promotivnog perioda tokom kog je UniFi bio besplatan za sve, bez obzira na to da li su korisnici SBB‑a, od 2. novembra ova opcija deljenja wireless signala moguća je samo za postpejd korisnike ovog internet provajdera.

Kako to funkcioniše u praksi?

Kao korisnik dobijate nove pristupne tačke za povezivanje na internet. Ta nova mesta, u stvari, nisu ništa drugo nego ostali korisnici SBB mreže, tj. Cisco home gateway uređaji koji se nalaze kod njih. Tu dolazimo do musketarske filozofije iz naslova. Naime, dok vi koristite mogućnosti nečijeg rutera, neko drugi će koristiti mogućnosti vašeg. Ne brinite, niko na ovaj način ne „krade“ tuđi interenet, niti se sad negde nalazi spisak šifara privatnih korisnika. Jednostavno, ruteri koji emituju SBB signal paralelno puštaju još jedan „internet“ za sve ostale korisnike. Ovaj signal ne utiče na brzinu interneta domaćinstva jer funkcioniše nezavisno.

Da bi korisnici počeli da koriste ovu mrežu, potrebno je da se registruju na portalu Moj SBB nakon čega će moći da koriste UniFi mrežu. Pri prvom povezivanju na UniFi mrežu potrebno je uneti korisničko ime i šifru koji se koriste za pristup nalogu Moj SBB. Nakon toga više nije potrebno unositi podatke već će se uređaj sam kačiti kad pronađe UniFi mrežu, kao na svaku drugu mrežu koju je memorisao. Može se desiti da vam se uređaj nakači na UniFi iako ste u svom stanu. S obzirom na to da npr. mobilni ima memorisanu UniFi mrežu, može se dogoditi da se automatski nakači na tu mrežu umesto na kućnu, ako je UniFi signal jači. Za tu situaciju postoje dva rešenja. Prvo je da ručno odaberete svoju mrežu kada se desi da je automatski odabran UniFi. Drugo rešenje je opcija Forget na mobilnom uređaju, a da se po potrebi, van kuće opet unese šifra. Svaki korisnik SBB‑a ima na raspolaganju 5 GB besplatnog interneta. Ukoliko je nekome potrebno više, postoji mogućnost „dopune“, slično kao kod domaćih mobilnih operatora.

Nedoumice

Odmah se postavlja pitanje da li korisnici mogu da odbiju deljenje interneta preko UniFi Community‑ja. Naravno da niko ne može da vas tera da koristite UniFi. Ako ne želite to, možete da je deaktivirate na SBB portalu ili u poslovnici. Ipak, treba znati da u tom slučaju ne možete koristiti UniFi mrežu, tj. gubite pristup lokacijama gde se nalazi ovaj signal.

Jedno od legitimnih pitanja vezano je i za bezbednost vlasnika uređaja putem kog se emituje UniFi signal. Mnogi korisnici interesovali su se da li je moguće da neko upadne u kućni sistem na ovaj način. Kako tvrde u SBB‑u, ne postoji način da krajnji korisnik „snifuje“ IP saobraćaj unutar privatne mreže ili mreže bilo kog drugog korisnika. Postoje dva SSID‑a od kojih je jedan privatna mreža sa svojom lozinkom, a drugo UniFi mreža na koju se pristupa sa sasvim drugom lozinkom i imenom. Za bezbednost privatne mreže najodgovorniji su sami korisnici. Veoma je bitno da koriste WPA2 enkripciju WiFi signala s kompleksnom lozinkom (nikako 12345 ili 11111). Važno je napomenuti da korisnik koji se nakači na UniFi koji emituje vaš ruter ne dobija vašu IP adresu, već drugu. Takođe, ne može da pristupi kućnoj mreži niti uređajima koji su povezani na nju.

Postoji i bojazan nekih korisnika da Cisco ruteri nisu dovoljno kvalitetni i da će dodatna mreža uticati na njihove performanse. Iz SBB‑a uveravaju da su njihovi ruteri optimalnog kvaliteta i da ne može doći ni do kakvih neprijatnosti usled povećanog broja korisnika. Da bi sve bilo udobno za korišćenje, ograničen je broj korisnika na maksimalno pet po jednom Home Gateway‑u.

Sumnje uvek postoje i one su stalni pratilac svih dostignuća. Kad se pojavio internet, bili smo sumnjičavi, ali nismo ga se odrekli već smo naučili da ga koristimo na bezbedan način. Ako pazite na svoju bezbednost i osigurate svoju internu mrežu, SBB stoji iza toga da ste bezbedni, baš kao i drugi korisnici UniFi mreže. Čini nam se da će strahovi ipak ustuknuti pred brojnim prednostima koje nudi ova mreža, u šta ćete se uveriti već pri prvoj šetnji uz UniFi.

Mobilni fiksni Unifon

Paralelno sa UniFi mrežom, SBB je promovisao i uslugu Unifon. Reč je mogućnosti da svoj fiksni telefon koristite s bilo kog mesta na planeti, potrebno je samo da budete na internetu. Ne brinite, ne morate da nosite svoj kućni telefon sa sobom, dovoljno je da skinete besplatnu aplikaciju za svoj mobilni. Na taj način uvek ste „pored telefona“. Što je najbolje, razgovor će biti besplatan ako ste pozvali sagovornika koji isto koristi SBB fiksni telefon i Unifon aplikaciju.

Nebojša Prijić

(Objavljeno u časopisu connect 57)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,