BIZIT plus

SBB povećao početnu brzinu kablovskog interneta na 25 Mb/s

Na konferenciji za novinare, održanoj danas u zgradi SBB Telepark, kompanija SBB je objavila da je odnedavno omogućen gotovo duplo brži internet saobraćaj svim korisnicima njihovog kablovskog interneta – od 25 Mb/s pa sve do 120 Mb/s u zavisnosti od paketa.

Nova početna brzina koju SBB nudi je više nego duplo veća od prosečne brzine kablovskog interneta u Srbiji, koja iznosi 11,39 Mb/s na osnovu istraživanja koje je 2012. godine naručila Evropska komisija.

 

Testing room

Pred prisutnim predstavnicima medija testirane su kablovska i ADSL tehnologija, i novinari su imali prilike da se iz prve ruke uvere u superiornost kabla u odnosu na druge, danas dostupne tehnologije.

Test sa strimingom HD internet video sadržaja sa YouTube i Vimeo platformi na većem broju televizora, tableta i laptopova pokazao je veliku izdržljivost kablovske tehnologije, koja postaje sve važnija kako raste popularnost gledanja sadržaja u visokoj rezoluciji, koji zahtevaju veći protok, preko interneta. Prednost kablovske u odnosu na ADSL tehnologiju nije samo download, već i upload brzina, koja je višestruko veća od one koju omogućava ADSL tehnologija.

Pročitajte i:  SBB: Novi EON Video klub transformiše iskustvo gledanja sadržaja i donosi nove premijere!

Početna brzina dovoljna za petočlanu porodicu

Simulacija petočlane moderne porodice koja istovremeno koristi internet pokazala je da uz početnu brzinu od 25 Mb/s, koju nudi SBB, bez problema mogu da se podmire potrebe savremenog domaćinstva.

Da li je dostizanje ugovorene brzine zaista moguće?

Ono što je svakom korisniku najvažnije jeste da za uloženi novac dobije ugovorenu brzinu. Istraživanje koje je naručila Evropska komisija pokazalo je i da kablovski internet dostiže 91,4% deklarisanog kapaciteta, dok ADSL dostiže samo 63,3%.

Čak i kada je maksimalna brzina od 120 Mb/s u pitanju, kablovska tehnologija omogućava korisniku da zaista ostvari toliki protok. Za razliku od ADSL tehnologije, kod koje udaljenost od centrale može uticati na pad ostvarenog internet protoka, kablovska mreža je takva da razdaljina ne predstavlja značajan faktor u postizanju deklarisane brzine. Za razliku od kabla, smanjenu brzinu protoka kod ADSL-a može prouzrokovati i istovremeno gledanje IPTV televizije, koja koristi istu internet konekciju. S druge strane, kablovska tehnologija ne funkcioniše na taj način, i istovremeno korišćenje kablovskog interneta i kablovske televizije ne utiče na brzinu protoka.

Facebook komentari:

2 thoughts on “SBB povećao početnu brzinu kablovskog interneta na 25 Mb/s

 • 26. 10. 2014. at 18:45
  Permalink

  Ja sam prezadovoljan sa SBB om imam duo gold extra paket brzina neta 60/3. Ping ne više od 8ms.

 • 23. 10. 2014. at 21:04
  Permalink

  Od pre mesec dana imam gold paket sto znaci da bi trebalo da imam 40/2,5Mb/s. U najboljem slucaju stignem do pola od toga. Sve u svemu, kad imam DL 5Mbs ja sam presrecan. Inace se cesto desava ima neta-nema neta, nekoliko puta u toku dana. Ping zna da bude50-100ms pa i vise. Kad probam da izmerim brzinu prema nekom serveru u inostranstvu postaje nemoguca misija. Zalio se xx puta i ne vredi.

  Evo i dokaza, vidi se vreme kada je mereno – http://www.speedtest.net/my-result/3854444867

Comments are closed.