BIZIT plus

SBB: RATEL krši Ustav

sbb-logoKompanija SBB – Srpske kablovske mreže ocenila je danas, povodom mogućnosti da će rok za uvođenje prenosivosti fiksnih brojeva biti pomeren za april 2014. godine, da Ratel i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija krše Ustav, zakone i sopstvene propise i da tržišta utakmica u fiksnoj telefoniji ne postoji.

"To predstavlja nezapamćen primer samovlasti države i njenih institucija. Niko se sa nama ili drugim operatorima koji su ovom odlukom pogođeni nije konsultovao. Nije bilo uobičajenog postupka koji se sprovodi i koji podrazumeva javne konsultacije sa operatorima i stručnom javnošću, izuzev, moguće, konsultacija sa Telekomom, čiji se interesi protivpravno protežiraju", navodi SBB.

Republička agencije za elektronske komunikacije (Ratel) uputila je operaterima fiksne telefonije u Srbiji predlog kojim se rok za uvođenje prenosivosti fiksnih brojeva odlaže za april 2014.

Tim predlogom je, prema informacijama agencije Beta, predviđeno da Telekom Srbije započne faznu realizaciju tog zadatka od 1. oktobra ove godine, a da je završi do 31. marta 2014.

SBB smatra da ta odluka direktno pogađa potrošače u Srbiji, kojima se uskraćuje pravo prelaza na jeftiniju i bolju uslugu fiksne telefonije.

Pročitajte i:  SBB: Novi EON Video klub transformiše iskustvo gledanja sadržaja i donosi nove premijere!

"Opisano samovlasno postupanje ugrožava prava ostalih operatora fiksne telefonije, ali i prava potrošača i uopšte građana Srbije, nesumnjivo nanoseći štetu Srbiji, njenom ugledu i kredibilitetu", navodi se.

SBB je dodao da će poslati dopis Ratelu kako bi ukazao na postupanje za koje smatra da je nezakonito i protivno načelnima o kojima bi Ratel trebalo da se stara.

"Iz tih razloga ćemo se obratiti Ustavnom sudu da bismo zaštitili svoja, ali i ne samo svoja prava. Takođe, naglašavamo da vlasnici SBB-a – Evropska banka za obnovu i razvoj i Mid Europa Partners, veruju da ove mere nanose štetu njihovim ulaganjima u Srbiji i o tome će se konsultovati sa relevantim telima u Evropskoj uniji. Ovakvi koraci sigurno ne doprinose približavanju Srbije Evropi", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: SBB

Facebook komentari: