Seagate je predstavio najbrži HDD na svetu

Seagate je konačno obelodanio zvanične specifikacije svog prvog dual-actuator hard disk drive-a (HDD) Mach.2 Exos 2X14.

PCPress.rs Image

Exos 2X14 HDD može da obezbedi prenos od 524MB/s

Iako su SSD-ovi sada postali standard za poslovne laptop računare i radne stanice, HDD-ovima je i dalje mesto u data centrima zbog njihove sposobnosti da relativno jeftino čuvaju velike količine podataka. Međutim, Seagate-ova tehnologija multi-aktuatora Mach.2 ima za cilj da ubrza brzinu kojom HDD-ovi mogu prenositi podatke, bez žrtvovanja svog skladišnog kapaciteta. Dok tradicionalni HDD-ovi imaju jedan actuator sa glavama za čitanje/pisanje, pogonski uređaji Mach.2 imaju dva, kako bi udvostručili i sekvencijalne i nasumične brzine čitanja/pisanja.

Seagate blisko sarađuje sa Microsoft-om od kraja 2017. godine na razvoju njegove multi-aktuatorske tehnologije i zasnovan na specifikacijama Mach.2 Exos 2X14. Prvi kompanijin Mach.2 pogon ima održivu brzinu prenosa od 524MB/s, što je čak i brže od njegovog Exosa 15E900, što ga čini trenutno najbržim HDD-om na svetu. Seagate-ov Exos 2X14 HDD ima kapacitet od 14TB, ali u osnovi su to dva 7TB HDD-a spojena u hermetički zatvorenoj helijumovoj 3,5-inčnoj šasiji. Odlikuje se spindle brzinom od 7200 o/min, multisegmentiranom keš memorijom od 256 MB i interfejsom SAS od 12 GB/s sa jednim portom.

Pročitajte i:  Seagate tvrdi da njegovi vodeći hard diskovi mogu da traju više od 7 godina 

Kada se priključi na server u data centru, sistem domaćin će Exos 2Ks14 gledati kao dva logička drive-a kojima se može obraćati nezavisno. Sekvencijalne brzine čitanja/pisanja Seagate-ovog novog hard diska su tolike da drive može čak da parira nekim jeftinim SATA/SAS SSD-ima, po daleko nižoj ceni po TB. Povećanje performansi dolazi po cenu veće potrošnje energije, a Exos 2X14 pogon troši 7,2W u praznom hodu i do 13,5W pod velikim opterećenjem. Iako je prvi Seagate-ov Mach.2 HDD sada naveden na njegovoj web lokaciji, drive je dostupan samo odabranim kupcima i neće uskoro izaći na otvoreno tržište.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,