Zašto vaše dete treba da upozna svet informacionih tehnologija u ranom razvojnom dobu?

IT sektor je jedna od najbrže rastućih industrija ne samo u svetu nego i u zemljama Zapadnog Balkana. Primer za to je veliki broj domaćih kompanija koje su u konstantnoj potrazi za novim kadrovima i koje razvijaju softvere za najbolje kompanije širom sveta.

PCPress.rs Image

Današnjicu teško da možemo zamisliti bez raznih tehnoloških pomagala koje svakodnevno koristimo. Primenom i upotrebom tehnologija mnoge su stvari olakšane, pojednostavljene, pristupačnije. Ako se osvrnemo oko sebe, bilo kod kuće ili na radnom mestu, tehnologija je svuda oko nas – mobilni telefoni, tableti, laptopi, televizija, udaljena kontrola kućnih aparata (smart uređaji) itd. Nekada niste ni svesni koliku primenu zapravo tehnologija ima, ali i da se ona kontinuirano razvija, da dolaze nove stvari i da se sve vreme unapređuju postojeće.

Najbolji primer je „pretpandemijsko“ doba, gde je za veliki broj kompanija rad od kuće bio ili tabu tema ili se smatralo da je apsolutno neprimenjiv. Danas, za nepunih godinu dana, stvari su se drastično promenile. Ne da se rad od kuće pokazao kao primenjiv, nego kao čak i produktivniji. Nije neobično ni to što će se s modelom rada od kuće nastaviti i nakon pandemije, jednostavno, to postaje jedna od prednosti radnog mesta.

Škola kritičkog razmišljanja

Zbog svega ovoga, smatram da je program British Council‑a „Škole za 21. vek“ od izuzetnog značaja jer ukazuje koliki zapravo potencijal primena tehnologija ima i da je od izuzetne važnosti da se deci osigura pristup sticanju što širih znanja iz oblasti informacionih tehnologija.

Jedna od prednosti sticanja znanja iz informacionih tehnologija jeste, između ostalog, i to što deca uče da rešavaju probleme i razvijaju kritički način razmišljanja. Konkretno, programiranje deci treba predočiti kao rešavanje problema tokom kojeg se sagledava šira slika, kao način da se postave prema zadatku, da pokušaju da ga razlože na manje zadatke koje će rešavati kako bi složili celu „slagalicu“.

PCPress.rs Image
Srđan Milovanović, Senior DevOps Engineer kompanije Mistral

Razvoj dece u smeru informacionih tehnologija je nešto što će im bez imalo sumnje obezbediti da sutra budu kompetentni na tržištu rada širom sveta i da imaju osiguranu budućnost radeći neki od najtraženijih poslova.

Mikrobit u „Školama za 21. vek“

„Škole za 21. vek“ je ambiciozni trogodišnji obrazovni program vredan 10 miliona funti koji je osmislila i sprovodi organizacija British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Tokom sprovođenja projekta donirali smo svim osnovnim školama u Srbiji mikrobit uređaje, male džepne kompjutere na kojima učenici uspešno mogu da savladaju početne korake u programiranju.

Korišćenjem mikrobit uređaja, učenici mogu zajedno da rade na rešavanju svakodnevnih problema i odmah vide rezultate sopstvenog rada, što im daje osećaj postignuća i ispunjava ih zadovoljstvom. Ovim radom se pojačava i motivacija za dodatno angažovanje u učenju i istraživanju, što kod mladih ljudi može izazvati interes za inovaciju i preduzetništvo. Problemi koje učenici žele da reše upotrebom mikrobit uređaja mogu biti raznoliki: od kreiranja jednostavnih detektora dima do rešavanja zaista složenih problema oko njih kao što je smanjenje emisije ugljen‑dioksida.

Korisna adresa: BritishCouncil.rs

Autor: Srđan Milovanović, Senior DevOps Engineer kompanije Mistral

Facebook komentari: