Šef kreatora Twitcha odlazi

Nakon odluke Twitcha da smanji podelu prihoda za strimere, šef odeljenja je najavio otkaz.

PCPress.rs Image

Viša potpredsednica globalnih kreatora Twitcha najavila je zaposlenima da napušta kompaniju istog dana kada je objavila promene u načinu na koji će platforma posmatrati striming video igara i promene u plaćanju vrhunskih talenta.

U pismu zaposlenima, Konstans Najt je rekla da kreće „u novu avanturu koja mi pruža uzbudljive mogućnosti za profesionalni i lični rast“. Pre nego što se zaposlila u Twitchu, Najt je radila u Instagramu i Youtubu.

Poznate ličnosti na mreži, u nekim slučajevima mogle su da zarade milione dolara igrajući igrice i ćaskajući sa fanovima uz sporazum koji im je nudio čak 70% prihoda od pretplate obožavalaca na njihove kanale. Ali u pokušaju da poveća profitabilnost, predsednik Twitcha, Dan Clanci, najavio je da će od sledećeg juna, strimeri primati 70% prihoda do 100.000 dolara koje zarade a zatim će se raspodela novca odvijati prema 50/50.

Twitch do sada nije bio u velikoj pažnji javnosti. Preraspodela novca i nedostatak transparentosti u pogledu podele poslova i poslovnih uslova za saradnju su pod velom magle. Ne samo za javnost, već prema izjavama zaposlenih čini se da i sama kompanija nema dobar kurs i jasan uvid.

Pročitajte i:  Twitch otpušta jednu trećinu svog osoblja 

Ovakva odluka se čini veoma racionalana ukoliko postoji potreba da se sistem uredi i donese jasan stav o načinu rada u budućnosti. Ono što je sasvim sigurno je da se brojnim saradnicima tako nagla odluka neće svideti. U kojoj meri je ova mreža spremna da istrpi napuštanje „zabavljača“, da li postoji dugme za kriznu situaciju, videćemo verovatno veoma brzo.

Izvor: bloomberg.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,